Прокурори погнаха изборните нарушители в Малорад, подробностите

Предстои да бъде поискано задържането им до 72 часа и да им бъдат повдигнати обвинения

Прокурори погнаха изборните нарушители в Малорад, подробностите | StandartNews.com

Източник: БНТ

Задържани са двама души по случая с подправените бюлетини във врачанското село Малорад. Това са председателят на секционната избирателната комисия и член на комисията, съобщиха на брифинг от прокуратурата.

Предстои да бъде поискано задържането им до 72 часа и да им бъдат повдигнати обвинения. Нарушенията са заснети от камерите за видеонаблюдение на броенето, а впоследствие бяха излъчени по всички телевизии.

"Разпитани са множество свидетели - членове на СИК, застъпници, кандидати за общински съветници, полицейските служители, които са охранявали района. Изискан и приобщен по делото е записът от видеонаблюдението. Назначена е видеотехническа и лицево-идентификационна експертиза, както и на съдържанието на аудио файловете. Задържани вчера са две лица за срок до 24 часа. Предстои привличане в качеството им на обвиняеми и задържане до 72 часа и внасяне на искане за вземане на постоянна мярка за неотклонение задържане под стража", заяви говорителят на Районна прокуратура-Враца Емилиян Костов.

"Едното лице е от женски пол и фигурира на видеозаписа, а другото е от мъжки пол, на което се чува гласа, който е член на секционната избирателна комисия. Доказателствата се безспорни за тези две лица. Започнало е наказателно производство", поясни Костов.

По думите му са дадени конкретни указания на разследващите органи. "Във връзка със случая Малорад е образувано досъдебно производство за това, че на 29.10 около 23 часа в секционна избирателна комисия в село Малорад длъжностно лице е преправило резултати от местните избори за общински съветници. За това престъпление се предвижда наказание лишаване от свобода от 1 до 5 години", допълни прокурор Емилиян Костов.

Той посочи, че ще се преценява и степента на участие и на другите лица в извършване на престъплението. "Предстои установяване чрез видеозаписи и на други лица, които са били в помещението - кой е имал право да присъства, кой е отразен в протокола и кой не е. Това е дръзко и грубо погазване на изборното законодателство, нарушаване на правото на вот на гражданите", каза още Костов.

"Налице е възможност и опасност тези двама да повлияят на останалите свидетели в хода на разследването", заяви Камен Каменов, районен прокурор на Враца.

При доказване на повдигнатото престъпление, наказанието според Наказателния кодекс е от 1 до 5 години затвор.

Арести на членове на СИК заради подправени бюлетини

В скандалния запис от онлайн преброяването след края на изборния ден се вижда как членовете на СИК отбелязват преференции за кандидати за общински съветници от селото.

Докато поправяли резултата, те заключили вратата, но забравили да изключат камерата за задължителното видеонаблюдение и така нарушението беше засечено.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай