Натискат студент да клевети преподавател

Натискат студент да клевети преподавател | StandartNews.com

Преподавател по международно и европейско право е атакуван чрез фалшиви сигнали за корупция в опит да бъде набеден. В серия от писма до различни институции, включително и жалба до главния прокурор, преподавателят д-р Чавдар Стоянов посочва, че разполага със сериозни данни, според които хабилитирано лице "чрез свои действия ще урони доброто му име в обществото".

Той изразява опасения, че ще бъде направен опит да се "скалъпят и изнесат злепоставящи го данни", които "не отговарят въобще на обективната действителност", а така също и че правоохранителните органи ще бъдат "сезирани с фалшиви сигнали" - с цел разчистване на сметки, набедяване и злепоставяне. В подкрепа на твърденията му стана ясно, че съществува сигнал на Иво Ненчев, описващ подобен опит за злепоставяне, с входящ номер ж -11 от 24 ноември 2014, в който се твърди, че преподавателка по право го подтикнала да подаде сигнал в спецслужбите срещу Стоянов за корупция, като го запитала "дали знае колко корумпиран бил той". Младежът обаче отказал и подал жалба веднага - в Ректората на висшето училище и в полицията. Жалбоподателят посочва и името на дамата, позволила си да го принуждава към подобни действия, като се обръща с гневни въпроси към академичната общност и медиите - трябва ли да се допускат и укриват, да се толерират и премълчават, подобни противозаконни опити - чрез доноси и клевети в стил ДС да се омаскаряват младите и кадърни преподаватели, които съвестно си изпълняват задълженията и работят? Възможно ли е това да бъде стил в отношенията между учени и подобни похвати не напомнят ли отречени времена в науката?

Източници на "Стандарт" потвърдиха, че преди седмица действително в специализирана служба е постъпил подобен съмнителен сигнал срещу Стоянов. Целта била юристът да бъде уличен в корупция чрез започнала разработка - с подставено лице - студент, който да осъществи опит за подкупване на преподавателя с предварително белязани банкноти. Шефове в звеното обаче се усъмнили в истинността на сигнала, тъй като преди 6 месеца също подобен опит за омаскаряване завършил без всякакъв резултат, а Стоянов получил писмен отговор от шефа на въпросната служба.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай