Над 10 000 пияни и дрогирани на пътя

Заловени са от Пътна полиция през годината

Над 10 000 пияни и дрогирани на пътя | StandartNews.com

Общо 10 239 пияни и дрогирани шофьори са заловени от Пътна полиция от началото на годината до края на ноември.

За същия период през 2019 г. те са били с 1000 по-малко въпреки значително по-малкото пътуващи през тази година заради ограниченията заради коронавируса.

4084 от "почерпените" водачи, заловени от КАТ през тази година, вече са получили и наказателни постановления, в които пише с колко са глобени.

Въпреки че санкциите са твърди - за алкохол от 0,5 до 0,8 промила - 500 лв. и отнемане на книжката за 6 месеца, и двойни наказания за всеки, карал с от 0,8 до 1,2 промила, те се получават с издаване на наказателното постановление.

Глобата става дължима едва след получаването на документа. Преди това се отнема синият талон на шофьора и той има право да кара с акта един месец.

Директно на съд отиват заловените с дрога и алкохол над 1,2 промила водачи, както и пияните водачи, причинили катастрофи. ПТП-ата са 725 от началото на годината, като повече от 160 от тях са причинени от шофьори до 25 години.

За разлика от пияните водачи, които получават присъди обаче, дрогираните се разминават само с административни глоби, тъй като повечето са с чисти досиета.

Законът предвижда до 3 години затвор. В такъв случай прокуратурата е длъжна да освободи от наказателна отговорност обвинените и те получават глоба от 1000 до 5000 лв., като продължават да се водят неосъждани.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай