Ексбанкерът Калинкин изпрал $5 милиона

Ексбанкерът Калинкин изпрал $5 милиона | StandartNews.com

Припада в съда, оставят го в ареста за постоянно

Общо $5 млн. е изпрал бившият шеф на ДСК в Пловдив Красимир Калинкин. Преводите са ставали за пет години чрез финансовата му компания "К и К " на шест фирми, които нямат дейност. Милионите са отивали за фиктивни сделки в Китай, Малта, Холандия и САЩ. Това стана ясно днес в Пловдивския окръжен съд, който остави в ареста за постоянно бившия банкер. Срещу Калинкин е повдигнато обвинение за превеждане извън границата на страната на парични суми, посредством използването на документи с невярно съдържание.
Ексбанкерът е бил спипан в дома му в момента, когато се е опитвал да изтрие от лаптопа си фалшиви фактури за превод на пари. За изготвянето им е използвана специална компютърна програма. Служителките в две банки, чрез които са превеждани парите, казали, че познават Калинкин и той водил при тях и други лица. Парите и документите били предоставени от Калинкин, а придружаващите го лица, сред които 29-годишният компютърен специалист Николай Мирчев, ги подписвали. Той лично

вкарвал доларите по сметките и се разпореждал с тях

Подписвал е декларациите за произхода на парите, както и другите платежни документи. Калинкин е давал комисиона по стотачка на Мирчев за преводите. Мирчев работи на софийското летище и е дал показания пред съдия. Той е освободен под парична гаранция от 10 000 лева.
"Събрани са доказателства, които сочат, че престъпната дейност, е значително по-мащабна, но размерът й ще се установи при разследването", коментира прокурор Галина Андреева.
До този момент беше ясна схема, по която са изпрани един милион долара за периода от март 2015 г. до януари 2016 г.
При разпитите на свидетелите стана ясно, че една от тях е дала първоначално фалшиви показания. Свидетелката Тенкова първоначално излъгала за отношенията си с Калинкин. След като е разпозната от банкови служители, признала, че е излъгала от страх и лоялност към Калинкин. Той й помагал в миналото, когато тя живеела на съпружески начала с покойния дискохвъргач Чернев.
"Съжалявам, че съм се предоверил и съм извършил помощни услуги", успя да каже Красимир Калинкин и му прилоша, тъй като той страда от диабет и кардиомиопатия. Съдия Елена Захова даде почивка, за да може синът на Калинкин - Емилиян, да му донесе вода. След като се свести, обвиняемият заяви, че

иска по-лека мярка, тъй като е освидетелстван от ТЕЛК със 75% инвалидност

заради диабета и кардиомиопатията. Адвокатът му предостави на съда документи за здравословното състояние на клиента си. "Искам да мога да поддържам здравето си. И двете ми заболявания са нелечими", заяви Калинкин.
Съдия Елена Захова изтъкна, че са посочени 27 превода на обща стойност 997 723 щатски долара, извършени от фирмата "Хоум еш кредит". Материалите на този етап са събрани в 4 тома. Според съда може да се направи обосновано предположение, че Калинкин има опасност да извърши друго престъпление.
"По делото са налице множество доказателства, които подкрепят заявеното от Николай Мирчев. Има и писмени доказателства, които съдът намира за годни. Показанията на банкови служители също подкрепят изцяло казаното от Мирчев", добави Захова. И припомни, че за подобно престъпление законът предвижда от 1 до 10 г. лишаване от свобода и глоба, която се равнява два пъти на паричните преводи. Според магистрата има упоритост в извършване на престъплението.
Съдия Захова обяви искането на прокуратурата за основателно и остави в ареста ексбанкера.
На свое име Красимир Калинкин има две фирми -"Дикра" ООД и "Финансова компания К и К", регистрирана с капитал от 1 милион лева. Във финансовата компания

бившият банкер е съдружник със сина си Емилиян

Тя е вписана в регистъра на БНБ през март миналата година, което съвпада със старта на разследването.
През 2007-а Красимир Калинкин беше скоропостижно освободен като зам.-шеф на Фонд "Земеделие", където бе спуснат от правителството на НДСВ. До 2009-а той бе шеф на гръцката Алфа банк в Пловдив. В момента той се занимава с лихварство. Има дружество за финансови услуги "Финансова компания К и К" ООД, надлежно регистрирано в БНБ, както е по закон. Датата на вписване е 4 март 2015 година. Любопитното е, че седалището на компанията се помещава на домашния адрес на бившия банкер - ул. "Жан Жорес" в Пловдив.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай