Арести на членове на СИК заради подправени бюлетини

От ПП-ДБ веднага се разграничиха от своята представителка

Арести на членове на СИК заради подправени бюлетини | StandartNews.com

Част от членовете на секционната избирателна комисия от село Малорад, които станаха известни със скандално видео с подправяне на бюлетини, са задържани, съобщава тази сутрин Нова телевизия.

При първоначалния разпит те са признали за случилото се след края на изборния ден. Според показанията им основните виновници били двама - председателят на комисията Моника Йорданова и един от членовете, който подстрекавал към подправяне на изборните резултати. Проверката на органите на реда е започнала още в изборната нощ, когато се появи скандалният видеоклип.

Местните твърдят, че жената от клипа не само е нарушила закона, а и е гласувала многократно за предпочитания от нея кандидат. Името й е Моника Йорданова и е от квотата на ПП-ДБ.

Жалба в Общинската избирателна комисия има още от нощта на вота и от там незабавно са сезирали прокуратурата по компетентност.

„Това е изключително грубо нарушение не само на изборните правила. Това е длъжностно лице, което е поставено там като председател на избирателна комисия, за да гарантира сигурността на вота”, заяви Силия Иванова, говорител на Общинската избирателна комисия в Борован.

От ПП-ДБ веднага се разграничиха от своята представителка и също сезираха прокуратурата. Коалицията обяви, че са предприети мерки по отстраняването на председателя като част от комисията в Малорад. Според хората от селото обаче трябва да се търси отговорност от още хора в секционната комисия.

Районната прокуратура в града е започнала разследване, а Законът предвижда затвор от една до пет години.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай