Омайте гостите си с пай от мед и джинджифил

Омайте гостите си с пай от мед и джинджифил | StandartNews.com

"Ароматът на мед и канела винаги се свързва с Коледа", казва майстор сладкарят от Пловдив Атанаска Костадинова, чиято сладкарница "Нестея" на гърба на Второ РУ от седмица ухае празнично. За празниците тя приготвя няколко вида сладки, плодови тарталети, пайове, меденки и шоколадови мусове.

"Разбира се, традиционната баклава също трябва да присъства на масата, но защо да не разчупим малко настроението и с по-модерни коледни лакомства", обяснява сладкарката.

До една вкусотиите, които твори в своята малка кухня, носят празнично настроение. Снежковци, бели и сини снежинки, имел и елхови клонки от захар, дори северното сияние красят нейните тарталети и коледни пайове. В сладкарницата има джинджифилови човечета, бисквити с канела и ябълки, а Дядо Коледа, Снежанка и джуджетата се усмихват от ръчно изработените от майсторката шоколадови бонбони. Любимите на малчуганите сладки, които младата пловдивска сладкарка приготвя за Рождество, са коледни бастунчета от линцер със захарна глазура. Дори тортите на Атанаска в тези дни от годината са коледни и са богато украсени с елхички, снежни човечета и еленчета.

Ябълков пай

Майсторката сладкарка Атанаска Костадинова сподели с читателите на "Стандарт" една от любимите си рецепти, която може да приготвите за трапезата на Нова година. Ето я:

Продукти

* 1 ч.ч. вода или нискомаслено прясно мляко
* 1 ч.л. сода бикарбонат
* 1/2 ч.ч. олио
* 1 ч.ч. брашно
* 1 ч.ч. пшеничен грис
* 1 ч.ч. захар
* 1 бакпулвер, канела и джинджифил на вкус
* 5 настъргани ябълки

Начин на приготвяне:

Сухите съставки се размесват с водата (млякото) и се прибавят настърганите ябълки. Мекото тесто се изсипва във формички за тарталета и се пече в предварително загрята до 180 градуса фурна около 40 минути. Готовият пай се гарнира със смлени орехи, а най-отгоре се украсява със захарно клонче имел.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай