Ново откритие за чая от лайка и мента. Лекува още нещо

Ментата подобрява бдителността, а лайката има успокояващ ефект

Ново откритие за чая от лайка и мента. Лекува още нещо | StandartNews.com

Ново откритие за чайовете. Настойките от мента, лайка, както и ароматите на розмарин и лавандула имат ефект върху настроението, паметта и психическото състояние на хората. Това установиха изследователи от университета Нортумбрия (Англия, Великобритания). Резултатите са представени на сайта на университета, пише Блиц.

Пиенето на чай от мента подобрява бдителността, докато чаят от лайка има успокояващ ефект. Розмаринът подобрява паметта при хора над 65 години, а лавандулата я влошава.

В едно проучване изследователите помолиха 180 доброволци да пият чай от лайка или мента и тестваха техните когнитивни способности и настроение преди и след пиене.

Те открили, че ментата подобрява настроението и когнитивните резултати, помагайки за подобряване на дългосрочната памет, работната памет и бдителността, докато лайката има успокояващ ефект, който значително забавя скоростта на паметта.

Отделно изследване е посветено на розмарина и лавандулата, а именно техните аромати. Група хора влязоха в стая с аромат на розмарин, а втора група влезе в стая с аромат на лавандула.

След това направиха тест за оценка на когнитивните способности. Резултатите показват, че първият аромат подобрява паметта, докато вторият, напротив, я влошава.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай