Лоши новини за любителите на пастата! Какви поражения нанася

Виновник за проблемите със съня може да е рафинираната захар, която се съдържа в тези храни

Лоши новини за любителите на пастата! Какви поражения нанася | StandartNews.com

Изследователи от Медицинския център на Колумбийския университет в САЩ са установили, че макаронените изделия, оризът, печивата и хлябът могат да причинят безсъние при жените, пише сп. "Америкън джърнъл ъв клиникъл нютришън".

За целите на изследването авторите му са анализирали хранителните навици на повече от 50 000 доброволци. Изследователите са събрали информация и за качеството на съня на участниците и са направили корелационен анализ на получените данни. Оказало се, че някои свръхпреработени храни като макаронени изделия, бял ориз, бял хляб и сладкиши увеличават вероятността от безсъние при жените.

Според авторите на изследването виновник за проблемите със съня може да е рафинираната захар, която се съдържа в тези храни.

Специалистите обясняват, че злоупотребата с тестени изделия, сладкиши, бял хляб и ориз може да предизвика "скокове" в нивата на кръвната захар, което затруднява заспиването, съкращава продължителността на нощната почивка и увеличава броя на събужданията.

Изследователите отбелязват, че захар съдържат и други видове храни като например плодовете. Наличието в тях на фибри обаче предотвратява ускореното й усвояване и нежеланото бързо повишаване на нивата на глюкоза в организма.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай