Симидчиев ни хвърли в чудо. Защо някои боледуват по-тежко от ковид

% на хоспитализираните пациенти, спрямо тези, дали положителен резултат, се повишава

Симидчиев ни хвърли в чудо. Защо някои боледуват по-тежко от ковид | StandartNews.com

Има елемент на генетична склонност към това да се боледува по-тежко от Ковид-19. Проблем е ако се заразяваме често, предупреди в интервю за Нова телевизия пулмологът д-р Александър Симидчиев.

„Когато боледуваме, склонността за тежко боледуване през следващите пъти не е толкова голяма. Факт е обаче, че с всяко следващо боледуване този вирус по малко допълнително уврежда нашата система”, подчерта лекарят.

Симидчиев коментира актуалната обстановка в страната ни по отношение на разпространението на коронавируса. Той показа графики, според които в момента тестове правят само хора, които имат много силно изявени симптоми на заболяването. По думите му обаче общият брой на заразените е спаднал.

Друга графика показва, че процентът на хоспитализираните пациенти, спрямо тези, дали положителен резултат на тест, се повишава. Запазва се съотношението на хората, настанени в интензивни отделения, казва още лекарят.

„Справяме се по-добре с пандемията в дългосрочен план”, подчерта пулмологът като се обоснова, че процентът на починалите в следствие на заразяване с COVID-19, се понижава, макар и плавно. По думите на д-р Симидчиев ниският брой на ваксинации у нас поставя здравната система в постоянна нестабилност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай