Испания без полети от РЮА, Великобритания и Бразилия

Санкцията остава до 30 март

Испания без полети от РЮА, Великобритания и Бразилия | StandartNews.com

Ограниченията за полети от Великобритания, Бразилия и Южна Африка до Испания се удължават до 30 март. Решението е на централното правителство на Педро Санчес с цел да се ограничи разпространението на щамовете на Covid-19 от тези държави. 

Решението за ограничаване на пътуването от Великобритания важи и за морския транспорт до Испания. 

На пресконференция след заседанието на Министерския съвет говорителят на правителството и министър на финансите Мария Хесус Монтеро съобщи, че единствената цел да се удължат с още две седмици ограниченията, които вече съществуват, е да се спре развитието на болестта.

Тя изрично подчерта, че заповедта важи и за полетите с междинни кацания. Те бяга ограничени още на 1-ви февруари, а два дни след това в Каталуния бе открит и първия случай на южно-африканския щам на коронавируса. 3 дни по-късно в Мадрид бе потвърден и първият случай на бразилския вариант на Covid-19 в Испания. 

В региона на столицата над 50 на 100 от случаите на коронавирус са от т.нар. британски щам. Той е преобладаващ в 8 от автономните общности, а в Кантабрия и Каталуния вече е над 75% от новите случаи. 

Освен него, Министерството на здравеопазването е открило в страната 6 случая на калифорнийския щам на Covid-19 и наблюдава още 10 други мутации.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай