Понеделник,

Чакаме нов пик на ковид, връщат ли безплатните PCR тестове

От: СТАНДАРТ -
1224
Чакаме нов пик на ковид, връщат ли безплатните PCR тестове
A
A
A

Връщането на направленията за PCR тестове, издавани от личните лекари, а не само от специалисти, както е сега, ще ограничи разпространението на коронавируса, смята директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова.

"Препоръчително е, защото ще облекчи системата и ще хване много от случаите които не се тестват, а в същото време са болни и заразяват следващи хора", каза Христова в интервю за БНТ.

Ковид не си е отишъл и няма намерение да си отива. България е в положение на надигаща се вълна, като очакваме доста по-голям брой случаи, отбеляза тя.

Съдейки по положението в Западна Европа пикът достига, когато почти 100% от пробите са от новия подвариант на Омикрон - BA.5. Предварителните данни показват, че към края на юни у нас разпространението е поне на 50% и към юли се увеличава на над 65 на сто.

"Очаква се в следващите няколко седмици да достигнем пика, което означава че до края на август ще имаме пълно доминантно разпространение на подварианта BA.5", каза проф. Христова.

Вирусът протича по-леко за разлика от предишни вълни, но заболеваемостта продължава да е висока.

"Много важна е индивидуалната здравна култура. Мерките са ясни - индивидуалното съзнание може да предпази човек. Носене на маски там, където има масови събирания на закрито, особено в градския транспорт", подчерта вирусологът.

Как ще бъде приложен в действие новият национален план за справяне с COVID-19 зависи от положението. Има пет големи зони в страната, за които се следи не само заболеваемостта, но и заетостта на болничните легла и по-специално, интензивните.

"Поради по-лекото протичане няма да бъде така натоварена здравната система, точно заради това се очаква, че няма да стигнем до тежки нива на рестрикция", каза проф. Христова.

Тя отново подчерта, че най-добрата защита е ваксинацията. В момента в страната има достатъчно количество иРНК ваксини, като продължаваме да получаваме и нови количества.


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички