Светият синод посочи номинираните за Сливенски митрополит

След касирания вот в епархията

Светият синод посочи номинираните за Сливенски митрополит | StandartNews.com

Светият синод изготви листа на избираемите епископи за нов Сливенски митрополит. След касирания вот в епархията, през февруари и март последваха протести. А в новата листа отсъстват имената на досегашните фаворити за поста. 

Двамата епископи, които събраха най-много гласове на изборите в Сливен - Йеротей и Михаил този път не са в списъка, който днес обявиха от Светия синод. В него виждаме имената на шестима епископи. Именно от тях епархийските избиратели ще трябва да изберат двама. Финалното решение е в ръцете на Светия Синод.

Кандидатите са: Велички епископ Сионий, Знеполски епископ Арсений, Мелнишки епископ Герасим, Браницкият епископ Пахомий, Главиницкият епископ Макарий и Велбъждски епископ Исаак. Това обяви Старозагорският митрополит и говорител на Синода митрополит Киприан.

"Светият синод реши и определи листата на достоизбираемите епископи за нов Сливенски митрополит, а това са епископите - Велички епископ Сионий, Знеполски епископ Арсений, Мелнишки епископ герасим, Браницки, епископ Пахомий, Главиницки епископ Макарий, Велбъждския епископ Исак", обяви старозагорският митрополит Киприан.

Така от надпреварата отпаднаха фаворитите на избирателите в Сливен, който бяха предпочетини от предходния вот. Това са епископите Йеротей и Михаил. Отец Иван, който се подложи на гладна стачка след касирания вот, даде заявка за нови протести. "Отнеха ни дори формалната възможност да участваме в изборите. Защо трябва въобще да участваме? Те вървят към сценария Светит Синод да налага следващият митрополит. Ние защо трябва да участваме в тази игра? След като изобщо никой не ни пита какво чувстваме или мислим", коментира той. 

Чуха се мнения и от другата страна. Така според отец Евгени Янакиев, Светия Синод е взел най-вярното решение. "Аз си мисля, че тези, които те са избрали за кандидати за сливенски митрополит, са най-добрите, които има БПЦ в момента като епископат", посочи той.

Всяко едно от възможните имена е било подложено на отделно гласуване от митрополитите. В листата са влезли имената получили най-много гласове. "За да бъдеш епархийски митрополит, трябва да си добър духовник, но и добър администратор. Трябва да познаваш и стопанските въпроси, да бъдеш добър мъдър управленец и да се доказва все пак като епископ, че имаш такива качества", смята Западно и средноевропейски митрополит Антоний.

След смъртта на Йоаникий през януари, веднъж вече бяха проведени избори за негов наследник, които Синодът касира без обяснение. Това доведе и до протести. Тогава Светият синод излезе с финално решение новият вот да се проведе по старите правила, като преди това трябва да бъдат направени финансова и имотна ревизия.

Изборите в Сливенска епархия ще бъдат на 19-и май, а седмица по-късно в София, Светия Синод ще определи кой да бъде митрополит. Бъдещият митрополит на Сливен ще участва във вота за нов български патриарх.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай