Остри думи от Зеленски, иска международно разследване

Той отмени всичките си пътувания, за да може да следи информацията по случая със сваления руски самолет

Остри думи от Зеленски, иска международно разследване | StandartNews.com

Украинската страна поиска международно разследване на случая с падналия руски самолет. Това каза в среднощното си обръщение президентът Володимир Зеленски.

Той отмени всичките си пътувания, за да може да следи информацията по случая. Вчера руски военнотранспортен самолет се разби в граничната с Украйна Белгородска област. Според Москва на борда е имало 65 украински военнопленници, трима руски военни, които са ги съпровождали, и шест души екипаж. Няма оцелели.

Според руското министерство на отбраната, самолетът е свален с ракети от украинците. Киев продължава да твърди, че изяснява обстоятелствата около катастрофата и съдбата на военнопленниците. САЩ заявиха, че не могат да потвърдят, че на борда е имало украинци.

От украинското военно министерство заявиха, че ще продължат да свалят руски самолети, които, по данни на разузнаването, транспортират боеприпаси. Минути след инцидента се появи информация, че самолетът е свален, защото е превозвал ракети С-300. Тя не беше официално потвърдена.

"Очевидно е, че Русия си играе с живота украинските военнопленници, с чувствата на техните семейства, с емоциите на нашето общество. Необходимо е да се изяснят всички факти, колкото се може по-добре, като се има предвид, че самолетът се е разбил на руска територия - извън нашия контрол. Фактите - това е ключовата дума в момента. Изслушал съм докладите на всички служби, в ход е разследване. Наредил съм на министерството на външните работи да предостави на партньорите ни цялата информация, с която Украйна разполага. Страната ни ще настоява за международно разследване", заяви Володимир Зеленски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай