Медведев плаши с ядрен удар! Ето каква е причината

Медведев обаче не даде повече подробности за предполагаемия план

Медведев плаши с ядрен удар! Ето каква е причината | StandartNews.com

Източник: ТАСС

Украинска атака срещу ракетни площадки в Русия, с оръжия, доставени от САЩ и техните съюзници, би рискувала ядрен отговор от страна на Москва. Това предупреди бившият руски президент и настоящ заместник-председател на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев, цитиран от Ройтерс.

Той посочи, че някои украински военни командири обмислят да ударят ракетни площадки в Русия с доставени от Запада ракети с голям обсег.

Медведев обаче не разкри имената на командирите, нито даде повече подробности за предполагаемия план.

"Какво означава това? Означава само едно - те рискуват да се сблъскат на действието на параграф 19 от основите на държавната политика на Русия в областта на ядреното възпиране. Това не трябва да се забравя", написа Медведев в Телеграм.

Параграф 19 от ядрената доктрина на Русия от 2020 г. определя условията, при които руски президент би обмислил използването на ядрено оръжие: най-общо като отговор на нападение с използване на ядрени или други оръжия за масово унищожение или на използването на конвенционални оръжия срещу Русия, "когато самото съществуване на държавата е поставено под заплаха".

Медведев специално спомена точка "г" от параграф 19, която се отнася до ядрения отговор на нападение с конвенционални оръжия.

Путин е човекът, който взема решения, когато става въпрос за огромния ядрен арсенал на Русия. Дипломатите обаче отбелязват, че възгледите на Медведев показват ястребово мислене на върха на Кремъл, което представя войната като екзистенциална борба със Запада.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай