Германски посланик предизвика истински пожар в Москва, Захарова отговори

Граф Ламбсдорф говори вчера пред няколкостотин души в католическа катедрала

Германски посланик предизвика истински пожар в Москва, Захарова отговори | StandartNews.com

Източник: ДПА

Министерството на външните работи на Русия разкритикува посланика на Германия в Москва граф Александър Ламбсдорф за това, че говори за жертви на военните конфликти и отправя призиви за мир по време на коледен концерт, предаде ДПА.

Граф Ламбсдорф говори вчера пред няколкостотин души в католическата катедрала „Непорочното зачатие на пресвета Богородица“ в Москва. Посланикът на ФРГ каза, че „войната не е неизбежна“ и отдаде почит на убитите в Украйна и в Близкия изток.

Думите на дипломата предизвикаха упрек от говорителката на руското външно министерство Мария Захарова. „Много е жалко, че германският посланик забрави да благодари на своето правителство за редовните доставки на оръжие на територията на украинския конфликт“, написа снощи  Захарова в „Телеграм“. „Той би трябвало да се моли в катедралата „Непорочното зачатие“, а не да извършва богохулство“, написа още говорителката.

През февруари 2022 г. Русия започна пълномащабна война срещу Украйна, отнела живота на хиляди хора, много от които – цивилни.

Москва обвинява Запада в разпалване на конфликта. Според руската пропаганда главната причина за кръвопролитието не е инвазията на Кремъл, а западните оръжейни доставки за Киев, отбелязва ДПА.
Вчера Граф Ламбсдорф каза, че празничният период е повод да си спомним за жертвите на войни, включително в Близкия изток и в Украйна, независимо от тяхната националност и вероизповедание.

„Знаем, че войната не е неизбежна. Хората, народите и държавите могат да постигнат разрешение на трудни въпроси по мирен път, ако има воля за това“, каза посланикът на Германия в Москва. „Ние можем и трябва да намерим мирно решение заедно, независимо от всички различия в интересите и убежденията“, заключи Граф Ламбсдорф.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай