Космическото ни момиче се нуждае от помощ

Амбициозната студентка от Добрич получава менторство от NASA и от "Боинг"

Космическото ни момиче се нуждае от помощ | StandartNews.com

Страната ни не е член на Европейската космическа агенция, а това означава, че дори да бъде избрана, Татяна не може да излети на мисия под български флаг

Амбициозната студентка от Добрич получава менторство от NASA и от "Боинг"

Всеки уикенд амбициозната студентка от Добрич се гмурка или скача с парашут, което е задължително за бъдещите астронавти

Космическото момиче на България - Татяна Иванова, има нужда от помощ, за да продължи образованието си. В момента тя учи космическо инженерство в САЩ. За това помогнаха десетки зрители, съобщи Нова телевизия. Сега обаче Татяна събира средства, за да заплати и втората година от образованието си.

Преди шест години Татяна беше на космическия лагер по модел на НАСА в Измир, Турция. Днес е много близо до мечтата си да бъде астронавт.

"За да си космонавт, всъщност трябва да се готвиш като военен, не само физически, но и психически. Част от подготовките, през които аз преминавам, са например тренировка по оцеляване, когато хеликоптер се разбие в океана или в море - как човек да излезе от летателния апарат, когато се дави", разказва 20 годишната Иванова.

Освен лекциите по космическо инженерство със специализация "Ракетни двигатели", всеки уикенд Татяна се гмурка или скача с парашут -  важни елементи от подготовката на всеки бъдещ астронавт.

"И двата спорта ми показват как човек трябва да има пълен фокус и самоконтрол, как да бъде подготвен за непредвидими ситуации, в които животът му ще е в опасност", подчертава тя.

Татяна получава менторство, както от NASA, така и от "Боинг". Отлична е в предметите си и клубната дейност. Но липсата на средства заплашват с аварийно кацане мечтата на Татяна.

"За жалост, за да продължа да уча в Embry-Riddle University, са ми нужни доста средства, тъй като стипендията, която получавам е само 5000 щатски долара - нищожна на фона на цялата такса", добавя студентката.

Тя няма възможност да изтегли заем, тъй като не разполага с американски гарант, който е задължителен. В момента работи на две места.

"Заплащането е минимално, което не ми позволява да изкарвам хиляди долари на месец, за да успея да покрия таксата за учебната година", уточнява тя.

Университетът също е предложил работа на Татяна в инженерната лаборатория, търсят се и стипендии. Без подкрепата на дарители и този път мисията на Татяна няма да е успешна.

"Мечтата ми, когато завърша, е да стана астронавт, но за тази цел ми трябват 3 плюс години опит в сферата, в която се занимавам. Засега имам две направления - военен пилот или водолаз в подводната лаборатория на NASA в Johnson Space Center", разказва още Татяна от Добрич.

Тя не се е отказала от мечтата си да стане първата българска жена космонавт.

"Вярвам в това. За мен не е просто мечта, а цел, към която вървя уверено", сподели преди година Татяна.

Съучениците й се подигравали. Днес обаче тя съветва всички да следват мечтите си и да не се отказват от тях. Дори когато им звучат невъзможно.

Пред амбициозната българка обаче, има още един проблем. Страната ни не е член на Европейската космическа агенция, а от години се намира в предприсъединителен период. Това означава, че дори да бъде избрана, Татяна не може да излети на космическа мисия под български флаг. Единственият вариант това да се случи е момичето е то да има чуждо гражданство.

"За мен това не е вариант", категорична е Татяна. Тя се надява политиците да предприемат действия в тази посока, защото от години страната ни е извън световната космическа общност.

"Имаме двама космонавти, но се надявам да стана първата жена, изпратена от България. У нас обаче пътят е много труден", казва Татяна.

Георги Иванов и Александър Александров са двамата космонавти на България. Вторият прекарва 9 дни и 20 часа в Космоса, от които 7 дни са на борда на орбитална станция "Мир". Александров извършва 59 успешни научни експеримента по време на полета си. Неговото изстрелване превръща България в третата държава в света, изпратила двама души в Космоса след СССР и САЩ.

"За да имаме трети български космонавт, е необходима сериозна научна българска космическа програма, както и финансови средства", отбеляза преди време на технически форум и първият български космонавт Георги Иванов.

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
2 Коментара
Jobs
преди 3 месеца

Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти поефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----- https://do.my/xbio

Откажи
Справедлив
преди 3 месеца

Като се продала да я финансират купувачите и .

Откажи