Голата истина! Тръгва ли Windows по следите на Mac

Какво се случва с процесорите

Голата истина! Тръгва ли Windows по следите на Mac | StandartNews.com

Първо беше Apple, а сега Nvidia и AMD. Двете компании подготвят собствени процесори с Arm архитектура за използване в компютри под Windows. Такива процесори може да се появят още през 2025 г

Изглежда, че пазарът на Windows компютри може да последва Apple Mac и поне частично да премине към процесори Arm. Освен Qualcomm в тази игра влиза и Nvidia, която подготвя собствен Arm процесор, съобщи Ройтерс.

Графичната компания вече разработва своите процесори с архитектура Arm за компютри с Windows. От доста време Nvidia работи по Arm процесори, но това бяха непотребителски решения, които нямаха отношение към Windows.

Като се има предвид, че на Nvidia не се налага да разработва процесори от нулата, първите Arm чипове на компанията могат да се появят на пазара още през 2025 г.

Междувременно, и AMD възнамерява да пусне свои собствени Arm процесори по същото време. Компанията вече има опит с подобни продукти, макар и не толкова, колкото Nvidia.

Така само след няколко години пазарът на компютри с Windows може да започне да се променя значително и това ще засегне особено лаптопите, където архитектурата Arm допринася за увеличаване на времето за автономна работа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай