Зловещо! Кървави пратки с очи до украински посолства

Това е терор, обяви външният министър Дмитро Кулеба

Зловещо! Кървави пратки с очи до украински посолства | StandartNews.com

Украински посолства в пет европейски държави са получили "кървави пратки“, които съдържат животински очи, съобщи министерството на външните работи на Украйна днес, цитирано от Ройтерс.

През последните дни в Испания бяха изпратени няколко писма бомби до адресати, подкрепящи Киев.

Пакетите, напоени с течност с характерен цвят и миризма, са изпратени до посолствата на Украйна в Унгария, Нидерландия, Полша, Хърватия и Италия, до генералните консулства в Неапол и Краков, както и до консулството в Бърно, съобщи във "Фейсбук" говорителят на украинското външно министерство Олег Николенко, предаде БТА. 

Неизвестни лица са нанесли щети на входа на дома на посланика на Украйна във Ватикана, а украинското посолство в Казахстан е получило сигнал за бомба, който впоследствие се е оказал фалшив.

Входната врата, стълбището и стените на резиденцията на посланика Андрий Юраш са били нацапани с екскременти.

Американското посолство в една европейска страна е получило писмо, което е съдържало ксерокопия с критични статии за Украйна. 

"Има основания да се счита, че срещу посолствата и консулствата на Украйна се провежда добре планирана кампания на терор и сплашване. Неспособни да спрат Украйна на дипломатическия фронт, те се опитват да ни уплашат. Но ние и занапред ще продължим да работим ефективно за победата на Украйна", подчерта външният министър Дмитро Кулеба. 

"Призоваваме чуждестранните правителства да гарантират максимална защита на украинските дипломатически служби в съответствие с Виенската конвенция за дипломатическите отношения", призоваха от министерството на Кулеба.  

Чешката полиция съобщи, че заради подозрителен пакет е затворила украинското консулство в Бърно, чиито служители са били евакуирани, наред с хората в района, включително една детска градина.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай