Заразата "коронавирус" заплашва 1/3 от хората

Всеки заразен човек предава вируса средно на двама или трима души

Заразата "коронавирус" заплашва 1/3 от хората | StandartNews.com

Айра Лонгини - експерт от Световната здравна организация - заяви, че карантините могат само да забавят, но не и да спрат разпространението на новия коронавирус, съобщи ТАСС.

Заразяването с него може да застраши поне една трета от населението на света, заяви американският учен и експерт от СЗО.

Лонгини отбелязва, че карантините могат само да забавят, но не и да спрат разпространението на вируса, тъй като той вече успя да проникне извън Китай още преди въвеждането на тези мерки.

Той подчертава, че в момента всеки заразен човек предава вируса средно на двама или трима души, което може да доведе до факта, че най-малко една трета от населението на Земята ще бъде заразено.

В същото време, дори ако се намери начин да се намали наполовина скоростта на разпространение на вируса, около 30% от хората на планетата са изложени на реален риск от заразяване, твърди ученият.

"Тактиката на наблюдение и ограничаване няма да доведе до значителни резултати, освен ако способността на вируса да предава от човек на човек не се промени", каза още Лонгини.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай