Заекът Сеня стана лидер на Майдана

Арсений Яценюк е сред 50-те най-влиятелни евреи в Украйна

Заекът Сеня стана лидер на Майдана | StandartNews.com

Киев. "Само в нашата страна заек може да реши, че е цар на животните." Този сарказъм бе изречен от бившия вътрешен министър на Украйна Юлий Луценко в разгара на кампанията за изборите в Украйна преp 2010 г. и бе насочен към кандидатиралия се тогава за този пост Арсений Яценюк. А прякорът Заек бе пуснат в обръщение от в. "Комсомольская правда". Тогава лидерът на опозицията на сегашните протести на Майдана за смяна на властта в Киев се бе осмелил да мери сили с "тежките" кандидати Виктор Янукович и Юлия Тимошенко. Той зае четвърто място в първия тур на вота с близо 7 процента, без да има партийна подкрепа. Тогава се заговори, че зад него стоят мощни индустриални компании и олигарси от Донбас, което той отрича. Вероятно и на него му е било ясно, че няма шанс, но направи добра инвестиция в рейтинга си за бъдещите политически битки. След като през 2011 г. лидерът на "Баткивщина" Юлия Тимошенко бе осъдена на 7 години затвор за превишаване на премиерските си права при сключването на споразумение за доставки на газ от Русия, Яценюк сега е едно от главните действащи лица в битката за смяна на властта в Киев. На него на два пъти му бе предложено от сегашната власт да стане премиер, но той оказа. Явно си направи сметката, че може да изгуби доверието на протестиращите привърженици на евроинтеграцията на Украйна. Вероятно не е искал и да дразни истинския лидер на "Баткивщина" Юлия Тимошенко, макар че тя е в затвора. Цялата забележителна кариера на Аркадий Яценюк, когото журналистите приятелски наричат Сеня, показва, че той съвсем не е заек.

39-годишният политик е роден в град Черновци в Югозападна украйна в семейството на евреи университетски преподаватели и е в списъка на 50-те най-известни евреи в Украйна. Бащата му е историк, майка му преподава френски език. Той завършва английска гимназия със сребърен медал. След това следва право, а след завършването му се заема с икономическите науки. Още докато е студент, навлиза в бизнеса. Като юрист ръководи адвокатства кантора, специализирана по приватизацията. След това влиза в държавната администрация като министър без портфейл през 2001-2003 г. Бил е и заместник-председател на Националната банка на Украйна, заместник-губернатор на Одеса. През 2005 г. става министър на икономиката, а през 2006 г. се обсъжда възможността да бъде назначен за премиер от "оранжевата" коалиция. По това време е смятан за фаворит на президента Виктор Юшченко, в чиито секретариат е заместник-шеф и освен това е член на Съвета за национална сигурност.

Голям скок в кариерата му през 2007 г. е постът министър на външните работи, въпреки че няма дипломатическо образование и външнополитически опит. По това време влиза в блока "Наша Украйна"- Народна самоотбрана, но през 2008 г. Върховната рада го отстранява като част от битката между Янукович и Тимошенко. Междувременно преди 16 години създава здраво семейство с Тереза, която е с четири години по-възрастна от него. Двамата имат две дъщери. Семейството живее в квартал в околностите на Киев недалеч от това на президента Виктор Янукович.

От декември 2012 г. е депутат от "Баткивщина" и лидер на парламентарната група на тази партия. Привърженик е на евроатлантическата интеграция на Украйна. Участвал е в две "войни" с Русия - за природния газ, и за месото и млякото. Смята, че само украинският език трябва да бъде официален в страната, въпреки че руснаците са една трета от 45-милионното население на страната. Критикува клановата политическа система. Според него големият проблем на Украйна не е, че няма добри и прагматични идеи и програми, а че липсват достатъчно талантливи и професионално подготвени хора, които да ги реализират.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай