Задава се нова война! Наред е Южна Америка

За правата си над района Венецуела се позовава на споразумение с Великобритания от 1966 г.

Задава се нова война! Наред е Южна Америка | StandartNews.com

Източник: Франс прес

Съветът за сигурност на ООН изрази загриженост относно териториалния конфликт между Венецуела и Гвиана, предаде ДПА.

Според представител на организацията, членове на съвета са призовали страните по конфликта да подхождат с възможно най-голяма въздържаност към спора за района Есекибо.

Те също така призоваха и за намирането на мирен начин за решаване на спора, при спазване на всички международни обичаи и на устава на ООН.

Авторитарният венецуелски президент Николас Мадуро неотдавна прие закон, обявяващ  богатия на петрол граничен район Есекибо, който представлява 2/3 от територията на Гвиана, за провинция на Венецуела. Според официални данни, на спорния референдум през декември 2023 г. венецуелците са гласували с голямо мнозинство в полза на анексирането на района.

Сегашните граници са установени през 1899 г. с арбитражно решение на трибунал в Париж, свикан от САЩ и Великобритания.

За правата си над района Венецуела се позовава на споразумение с Великобритания от 1966 г. - няколко месеца преди обявяването на независимост на тогавашната колония Британска Гвиана, припомня ДПА.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Ной
преди 1 седмица

Стpacтен и дълъг ceкc със cилен щpaнг, яpки оpгaзми, много cпеpмa, контрoл на еякyлaциятa, пoвишен тестoстеpoн и бeзoпаснo на вcякa възpaст! Вcичко тoва в eдна кaпcyла, кoято ще нaпpави ceкca ви нeзабpавим:---- https://use.my/sman

Откажи