Виена плаши: Над 1 милион мигранти тръгват към България

Виена плаши: Над 1 милион мигранти тръгват към България | StandartNews.com

След закриването на балканския маршрут и споразумението между ЕС и Турция има потенциална опасност 1 100 000 души да потеглят към България. Това предупреждение отправи австрийският министър на вътрешните работи Йохана Микъл-Лайтнер и призова за затварянето на т.нар. източнобалкански маршрут, защото вече са видими алтернативните движения през България след затварянето на македонско-гръцката граница.

"Има увеличение на действията на трафикантите на хора в посока на България и се създават нови коридори за масова миграция", подчерта Лайтнер пред местната телевизия ОРФ. Тя призова за полагането на повече усилия в тази част на Европа. Министърът разкри, че е заповядала на Генералния директор на Дирекцията за обществена сигурност да се подготви за подобен сценарий.

Лайтнер е доста скептична относно договора между ЕС и Турция и предупреди, че това споразумение не решава проблема. Министърът определи действията на т.нар. доброволци и служители на неправителствени организации по гръцко-македонската граница като "безотговорни", които принуждават хората да стоят в блатото в Идомени с цел повторното отваряне на Балканския маршрут. Миналия понеделник с тяхна помощ над 1500 мигранти нахлуха нелегално в Македония. На следващия ден обаче всички те бяха върнати обратно в Гърция.

Лайтнер лично посети граничния район между България и Турция преди две седмици.


ЕС пък ще осигури 72 000 места за сирийски бежанци, приети в Турция. Това става възможно с промени, предложени вчера от ЕК. Миналата година страните членки се съгласиха да приемат задължително 22 504 бежанци, пристигнали в държави извън съюза. От тях 18 000 места досега остават незаети. По силата на второ решение Италия, Гърция и Унгария имаха правото да разселят в други страни от ЕС 140 000 мигранти, пристигнали на тяхна територия. Решението беше прието и по силата му Унгария можеше да отпрати 54 000 души, но се отказа от това. Вчера ЕК предложи тези 54 000 места да бъдат дадени на сирийци, пристигнали в Турция. Така общият брой на местата в ЕС за сирийци, пристигнали в турски бежански лагери, достига 72 000.

Предстои ЕК да представи преизчисление на квотите, по които държавите от ЕС ще приемат разселените от Анкара мигранти. Броят на приетите от Турция ще бъде приспадан от броя по квотите за разселване на бежанци от Италия и Гърция. Според квотите досега България прие за 2015 г. да подслони 100 кандидати за убежище, за тази - 500, а за догодина - 702 души.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай