Венецуела с нови спогодби с Куба

Венецуела с нови спогодби с Куба | StandartNews.com

Хавана. Новоизбраният президент на Венецуела Николас Мадуро е на официална визита в Куба, предаде Ройтерс.

Той разговаря 5 часа с Фидел Кастро и се срещна и с кубинския президент Раул Кастро. Целта на визитата е укрепване на стратегическото партньорство между Венецуела и Куба изразяващо се в ежедневни доставки от Каракас за Хавана на около 130 000 барела петрол на преференциални цени, както и в използването на венецуелска територия на 40 000 кубински специалисти, основно в спорта и медицината.

Мадуро обяви, че двете държави са подписали спогодби за съвместно участие в 51 проекта, и че ще похарчат над 2 милиарда долара само тази година за социални проекти.

Раул Кастро заяви, че са постигнали взаимно разбиране за развитието на отношенията между Венецуела и Куба, и спомена създаването на двустранен икономически пакт за следващите 5 години.

След идването си на власт през 1999 г. Чавес превърна Венецуела в най-близкия политически съюзник на Куба. Мадуро, за когото се твърди, че е близък с ръководството в Хавана, ще продължи тази политика.

Мадуро и Кастро са разговаряли повече от пет часа, като голяма част от това време са отделили на спомени за Чавес.

Мадуро каза, че в Хавана ще подпише споразумения, които ще отворят "нова страница в сътрудничеството в области като здравеопазването, образованието и спорта".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай