Важен призив на Европейския парламент. Къде да бъде приета Украйна

Тя бе подкрепена от 11 от общо 17 български евродепутати

Важен призив на Европейския парламент. Къде да бъде приета Украйна | StandartNews.com

Европейският парламент прие резолюция с 425 гласа „за“, 38 „против“ и 42 „въздържал се“, в която призовава НАТО да покани Украйна за свой член. Тя бе подкрепена от 11 от общо 17 български евродепутати. Не гласуваха петимата ни социалисти, както и Емил Радев от Европейската народна партия.

Според евродепутатката от Прогресивния алианс на социалистите и демократите Цветелина Пенкова, позицията не е много ясна, а и не е имало достатъчно дебати по въпроса.

Евродепутатите очакват процесът на присъединяване на Украйна към НАТО да започне след края на войната и да приключи възможно най-скоро.

До постигането на пълноправно членство в пакта ЕС и неговите страни членки, заедно със съюзниците от НАТО и единомислещите партньори, трябва да работят в тясно сътрудничество с Украйна за разработването на временна рамка за гаранции за сигурност. Тя трябва да бъде приложена веднага след края на войната.

Евродепутатите осъждат разрушаването на язовир “Нова Каховка" от Русия, което определят като "военно престъпление, причинило мащабни наводнения и довело до екологично бедствие и екоцид в Украйна".

Парламентът призовава за всеобхватен и адекватен пакет от мерки на ЕС за възстановяване на Украйна, който трябва да се съсредоточи върху непосредственото, средносрочното и дългосрочното помагане, реконструкция и възстановяване на страната. Европейският парламент отново потвърждава подкрепата си за решението на Европейския съвет от 2022 г. да предостави на Украйна статут на кандидат-член. Евродепутатите настояват за ясен път за начало на преговорите за присъединяване, които при достатъчна подкрепа биха могли да започнат още тази година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Автор Редакция
Коментирай