Уникален компютър помогнал на британците във войната срещу Хитлер

Някои смятат, че „Колос“ е първият цифров компютър в историята

Уникален компютър помогнал на британците във войната срещу Хитлер | StandartNews.com

Източник: Би Би Си/Crown Copyright

Разузнавателна служба на Великобритания GCHQ публикува неизвестни досега снимки на суперкомпютър, наречен „Колос“, който е бил създаден тайно по време на Втората световна война и е помогнал на Лондон да разкодира кореспонденцията между висши нацистки водачи, съобщава БГНЕС.

Работата на този компютър е била толкова добре скрита, че британските разузнавателни служби не признават официално съществуването му до началото на новия век. Сега обаче GCHQ реши да разкрие повече за решаващото за победата изобретение в чест на неговата 80-годишнина, предаде Би Би Си.

Прочутият британски учен Алън Тюринг, участвал в дешифрирането на нацистките съобщения, кодирани от машината „Енигма“, не е взел пряко участие в проекта „Колос“.

Разработките на Тюринг спомагат за създаването на суперкомпютъра, но неговата собствена машина за дешифриране е по-скоро електромеханична, отколкото електронна, и е създадена няколко години по-рано.

Някои смятат, че „Колос“ е първият цифров компютър в историята. Той се е състоял от 2500 лампи, а устройството е било високо над два метра. За работата и поддръжката на компютъра е била необходима цяла група квалифицирани инженери.

Ан Кист-Бътлър, ръководител на британското електронно разузнаване в GCHQ, казва, че публикуваните снимки показват творческите и техническите усилия, които са били необходими за защитата на Великобритания от нацистите.

„Технологичните нововъведения винаги са били в основата на работата ни в GCHQ и „Колос“ е отличен пример за това как нашите служители ни помогнаха да останем в челните редици на новите технологии, дори в моменти, когато не можехме да ви кажем за това“, казва Кист-Бътлър.

Първият „Колос“ започва да работи в началото на 1944 г. Той е инсталиран в имението Блечли Парк в английското графство Бъкингамшър, където се намира щабът на британските дешифратори.

До края на Втората световна война британските експерти създават 10 компютъра, които помагат за дешифрирането на нацистките съобщения.

Към момента на разгрома на нацистка Германия британските секретни компютри се обслужват от 550 души и успяват да разшифроват 63 милиона знака от строго секретни нацистки съобщения.

За да отбележи годишнината от създаването на „Колос“, GCHQ за първи път публикува и неговите схеми, едно от тайните писма, дешифрирани от компютъра (в него се споменават „доста тревожни инструкции от Германия“), както и аудиозапис на звуците от работата на машината.

Наред с другите неща „Колос“ позволява на съюзниците да разберат дали Хитлер е повярвал на умишлено пуснатата невярна информация, че десантът на войските във Франция през юни 1944 г. ще се състои в Кале, а не в Нормандия (както е било в действителност).

Историците смятат, че работата на британските компютри е помогнала за по-бързото приключване на войната и е спасила живота на много войници.

Въпреки че работата на суперкомпютъра „Колос“ и на други подобни на него е оказала много голямо влияние върху хода на историята, всички участници в проекта са подписали споразумение за неразкриване на информация. То се спазваше толкова стриктно и съществуването на програмата не се споменаваше в учебниците по история в продължение на почти 60 години.

След войната осем от десетте компютъра, които декодират нацистките съобщения, са унищожени.

На автора на машината, британския инженер Томи Флауърс, е наредено да предаде цялата документация за своето изобретение на GCHQ.

Британските власти дотолкова успешно запазват съществуването на програмата в тайна, че дори много години по-късно служител на GCHQ, който е работил на един от „Колосите“ през 60-те години, признава, че не знае нищо за ролята на компютъра във Втората световна война.

Андрю Хърбърт, ръководител на надзорния съвет на Националния компютърен музей в Блечли Парк, казва, че „Колос“ е важен предшественик на съвременния електронен цифров компютър“.

„Много от тези, които са работили по „Колос“ в Блечли Парк, по-късно са изиграли важна роля в британската компютърна индустрия. През следвоенните десетилетия те често са били световни лидери в своята област“, казва Хърбърт.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай