Уикилийкс победи в съда, възстановяват даренията

Уикилийкс победи в съда, възстановяват даренията | StandartNews.com

Рейкявик. Исландският Върховен съд постанови да се възстанови приемането на онлайн дарения за сайта Уикилийкс. Исландският представител на картовата организация Виза - Валитор, ще трябва да плаща на "издайническия" сайт глоби от 204,900 долара на месец, ако не вдигне блокадата над платежната система.

Миналия юли исландски съд постанови Валитор (бившата Виза Исландия) да възстанови плащанията или да плаща месечна глоба от 6 830 долара. Сега Върховният съд потвърждава това решение и вдига сумата на глобата.

След решението в Туитър профила на Уикилийкс излезе съобщение с текст: "Интересно ще е да видим дали Виза ще предпочете да плаща 204 хиляди глоба или да вдигне блокадата. Във всеки случай, ние печелим".

В съобщение до медиите от Джулиан Асанж се казва: "Благодарим на исландския народ за това, че показа, че няма да позволи да бъде тормозен от могъщите финансови компании като Виза, подкрепени от Вашингтон. Отправяме предупреждение към другите компании, участващи в блокадата: Вие сте следващите!"

През декември 2010 г. Виза, МастърКард и ПейПал без предупреждение отрязаха платежните методи за дарения към сайта Уикилийкс, за да го оставят без финансиране. Очаква се обаче след решенията на исландския съд даренията да бъдат възстановени.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай