Турският вицепремиер се извини на протестиращите

Турският вицепремиер се извини на протестиращите | StandartNews.com

Истанбул. Турският вицепремиер се извини за "прекомерното насилие" срещу протестиращите, които се опитват да спасят паркът Гези в Истанбул, но също така направи разграничение между тях и антиправителствените протести, които заляха страната.

Бюлент Арънч призна, че държавата е действала остро, когато е изпратила полицията, за да изчисти еколозите,  участващи в седящата стачка в знак на протест срещу премахването на Гези парк миналата седмица.

"В началото на протестите, прекомерното насилие използвано срещу хора, загрижени за околната среда, не беше наред. Това бе несправедливо и се извинявам на тези граждани", каза той.

Според Бюлент Арънч исканията на демонстрантите в Истанбул са били напълно "легитимни".

В допълнение турският вицепремиер отправи призив към всички демонстранти да прекратят протестите, за да може страната да възвърне нормален ритъм на живот.

Въпреки това, той отказа да се съгласи с тези, които се присъединиха към последвалите антиправителствени демонстрации. "Тези, които доведоха до унищожаване на обществена собственост, и тези, които се опитват да ограничат свободите на хората, на тях не им дължим извинение."

Хиляди хора бяха ранени, а двама починаха, през четирите дни на демонстрации, като полицията се опита да спре протестиращите със сълзотворен газ и водни оръдия.

Изказването на Бюлент Арънч дойде след като хиляди работещи в публичния сектор започнаха двудневна стачка в знак на солидарност с антиправителствените демонстранти.

Стачката беше обявена от Конфедеративния Съюз на работещите в публичния сектор в отговор на "държавният терор, който се извършва срещу масовите протести в цялата страна". Съобщението добавя, че правителството на премиера Реджеп Тайип Ердоган е "показало още веднъж ... вражда към демокрация".

От конфедерацията, която има около 240 000 членове в 11 съюза, казаха, че стачката ще продължи два дни.

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган заяви по време на визитата си в Мароко, че ситуацията в неговата страна „вече се успокоява", въпреки че насилствените протести срещу неговото управление продължават четвърти ден, предаде Ройтерс.

"Ситуацията в Турция вече се успокоява... След като се завърна от тази визита, всички проблеми ще бъдат решени", заяви Ердоган на пресконференция в Рабат.

Турският премиер, който пристигна в Мароко в понеделник в рамките на четиридневна визита, въпреки демонстрациите в Турция, обвини политически „дисиденти", че подбуждат протестите.

"Републиканската народна партия и други дисиденти имат намеса в тези събития", заяви той по време на съвместна пресконференция със своя марокански колега Абделилах Бенкиран.

Въпреки това синдикатите не са особено силни в Турция и е трудно да се каже какъв ще бъде ефектът.

Междувременно, САЩ, Великобритания и Русия призоваха към намаляване на напрежението. Подобен призив отправи и председателят на ПЕС и БСП Сергей Станишев по-рано днес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай