Торнадо опустоши Оклахома Сити

Ветровете са били със скорост над 320 км/ч

Торнадо опустоши Оклахома Сити | StandartNews.com

0клахома Сити. Силно торнадо, широко близо 3 километра, премина през предградията на Оклахома Сити. Броят на загиналите е най-малко 91 души, сред които и 20 деца, и се очаква броят им да нарастне.

Най-лошо е пострадала южната част на града, където цели квартали и училища са били разрушени от ветрове със скорост над 320 км/ч.

Ранени са над 120 души, между които и 70 деца.

По данни на директора на службата по бедствията и авариите на Оклахома Сити, Дейвид Барнс, торнадото е вилняло около 45 минути и е причинило разрушения в продължение на около 20 километра между предградията Нюкасъл и Муур.

"Най-малко 51 души са загинали. Разрушенията са навсякъде, домовете на хората са напълно разрушени", заявява Дейвид Барнс.

Метеорологичната служба на САЩ  предупреди, че са възможни образувания на нови торнадо.

Губернаторът Мери Фелин призова местните жители да потърсят убежище. В официално изявление, тя каза че това е една трагедия, и че президентът Барак Обама е предложил помощта на държавата в спасителните операции.

Президентът е заявил, че федералната служба по управление на спешни ситуации е в готовност да предостави цялата необходима подкрепа, и че той е изпратил екипи, които да се уверят, че изпратените ресурси са адекватни на ситуацията.

Барак Обама и неговият екип поддържат връзка с губернатор Фелин, за да осигурят допълнителна помощ, ако е необходима. Президентът е обявил бедствено положенив в щата. Той разпореди на щата и местните власти да се предостави федерална помощ - субсидии за временни жилища и възстановяване на домове, нисколихвени заеми за компенсиране на незастрахованите материални щети и други програми.

Над 200 човека от Националната гвардия на щата, както и персонал от околните региони, са били повикани да помагат в спасителните дейности.

Болницата в Оклахома е била евакуирана преди торнадото да достигне града, сградата е силно пострадала от природното бедствие.

Мащабна операция в помощ на пострадалите от торнадо е започнала в пострадалите райони на САЩ, съобщава федералната агенция по извънредни ситуации (ФАИС).

Американските власти извършват оценка на ситуацията и се готвят да предоставят помощ на пострадалите. Във Вашингтон работи център, който координира действията на различните служби. Подобен център е установен и в град Дентън, щата Тексас. Провежда се оценка на щетите по места.

Някои от оцелелите споделиха пред медиите какво са преживяли.

„Заключихме се в мазето веднага щом видяхме какво се задава – и изведнъж ключалката се счупи. Не можехме да я достигнем, бурята изтръгна вратата и започнаха да ни блъскат парчета стъкло и отломки. Помислихме, че това е краят", казва Рики Стоувър пред Би Би Си.

Джеймс Ръшинг сподели пред АП, че се е втурнал към училището, където учи неговият син.

"Около две минути след като стигнах там, сградата започна да се разпада", каза той.

Метереологът Рик Смит, който работи за Националната метереологична служба, сподели пред Би Би Си, че това е най-силното торнадо, което е виждал през последните 20 години

Предградието Муур беше ударено от торнадо през май 1999г., като тогава са били записани най-силните ветрове на планетата.

Но Бетси Рандолф от щатската полиция заяви, че разрушенията от понеделник са по-големи от тези през 1999г.

Силни бури и градушка имаше и в Айова и Канзас, като бурите са част от метереологична система простираща се от Тексас до Минесота.

Най-малко четири бури вилняха в щата през уикенда. Двама човека загинаха, а десетки пострадаха.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай