Таласъма дърпа Крим към Русия

Таласъма дърпа Крим към Русия | StandartNews.com

На 27 февруари сградата на Върховния съвет на Крим е завладяна от отряд неизвестни лица в камуфлажни униформи, въоръжени с голямо количество руско оръжие. Сътрудниците на Министерството на вътрешните работи на Украйна, които охраняват сградата, са изгонени. На покрива се развява руският флаг. Вътре са пуснати няколко депутата от Върховния съвет, чиито мобилни телефони предварително са отнети. Под зоркия поглед на въоръжената група депутатите гласуват Сергей Аксьонов да бъде назначен за премиер на новото правителство и взимат решение за провеждане на референдум за статута на Крим. Според сайта zn.ua в залата е имало 53-ма депутати, но някои от тях напуснали заседанието. При гледането на въпроса за оставката на предишния премиер Анатолий Могильов и назначението на Аксьонов избухнал скандал и няколко депутати не участвали в гласуването. После се оказало, че "гласували" не само такива, които въобще не гласували, но и депутати, отсъстващи от залата. Един депутат обаче твърди, че за Аксьонов са гласували 53-ма. Кандидатурата му била съгласувана с президента на Украйна Виктор Янукович по силата на член 136 от конституцията на страната.


Ето по този начин 41-годишният Аксьонов става премиер на автономната република Крим. Реакциите от страна на новото украинско правителство и от Русия са светкавични. На 1 март и.д. президентът на Украйна Александър Турчинов издава указ за незаконността на избора, като посочва, че назначението на Аксьонов е направено в нарушение на конституцията на Украйна, конституцията на Крим и законите на Украйна. На 3 март президентът на Русия Владимир Путин отбелязва на пресконференция, че смята назначението на Аксьонов за напълно легитимно.
Реакцията на Путин е съвсем очаквана, като се има предвид, че новият премиер на Крим, в който живеят над 60% руснаци, е проруски настроен. Именно Аксьонов се обръща с молба към Путин да помогне в "обезпечаването на мира и спокойствието" в Крим. Самият премиер е роден наблизо - в Молдова, на 26 ноември 1972 г. Завършва средно училище със сребърен медал, а 21 г. по-късно взима висше образование във Военно-политическото строително училище в столицата на п-ова Симферопол. Оттогава изпълнява длъжността зам.-директор в няколко компании и кооперативи. През 2010 г. става лидер на обществено-политическото движение "Руско единство", а същата година е избран за депутат във Върховния съвет на Крим. Женен е, има син и дъщеря. През 2010 г. депутатът от украинския парламент Василий Киселев напуска поста президент на федерацията по класическа борба на Крим. Мястото му заема Аксьонов, който също така се увлича много по баскетбола и волейбола. Близките до него хора и сподвижници твърдят, че той е всестранно развит, както интелектуално, така и физически. Освен това е стратегет, което привлича хората на негова страна. Никога не говори празни приказки.


Съперниците му обаче не си поплюват. Според мнозина Аксьонов никога не е искал да се занимава с политика. Единствената му цел бил бизнесът. При това не съвсем легитимният. В края на декември 2009 г. на пресконференция в Симферопол тогавашният зам.-председател на Върховния съвет на Крим Михаил Бахарьов съобщава, че през 90-те г. Аксьонов членувал в престъпната групировка "Сейлъм". А прякорът му бил Таласъма. Бахарьов се позовава на данни от разследване срещу групировката от Министерството на вътрешните работи на Украйна. Депутатът също така твърди, че членове на партията на Аксьонов - "Руско единство", редовно плячкосвали домове в Симферопол и ограбвали хората по автогарата в града. Имали пръст в плячкосването на санаториума "Искра" за деца, болни от церебрален паралич. Опитали се да ограбят и друг санаториум, при което бил убит човек от охраната, а главният лекар жестоко пребит. Преди това същите обвинения срещу Аксьонов отправя друг кримски депутат - Григорий Йофе. Аксьонов дава Бахарьов на съд и печели делото за обида. Съдът го компенсира с 1 гривна. След това обаче Бахарьов обжалва и Апелативният съд на Крим отсъжда в негова полза, тъй като Аксьонов не успява да опровергае твърденията му. В миналото депутатът от Върховната рада на Украйна Андрей Сенченко нарича Аксьонов "обикновен бригадир в престъпна групировка", който не може и три думи да върже.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай