Споразумението ЕС-Турция вече е факт

Споразумението ЕС-Турция вече е факт | StandartNews.com

ЕС одобри споразумението с Турция. Финландският премиер Юха Сипила е съобщил в Туитър, че европейските лидери са постигнали договореност, предаде Ройтерс.

Чешкият министър-председател Бохуслав Соботка също обяви в Туитър, че още от тази неделя мигрантите, пристигащи в Гърция от Туция, ще бъдат връщани обратно. „Споразумението с Турция е одобрено. Всички нелегални мигранти , които пристигат в Гърция от Турция от 20 март нататък ще бъдат връщани обратно", написа Соботка на своята лична страница, предаде "Фокус". 

По-рано президентът на Европейския съвет Доналд Туск представи на лидерите на 28-те членки на Съюза ревизиран текст на сделката с Турция за спиране на бежанския поток. Той препоръча страните членки да го приемат без промени, съобщи официален представител на Евросъюза.

Турският лидер Ахмет Давутоглу е декларирал, че е склонен да приеме последния вариант на споразумението с ЕС, съобщил източник на Ройтерс от Брюксел. Той е заявил, че в документа се предвижда отваряне само на преговорните глави за бюджет и финанси до края на месец юни и ускоряване на процеса по предоставяне европейската финансова помощ на Анкара. Очаква се споразумението да влезе в сила на 20 март.

След приключването на първия ден от срещата на Европейския съвет в Брюксел, германският канцлер Ангела Меркел заяви, че едно от условията за либерализиране на визовия режим с Турция е турското законодателство да отговаря на международните стандарти за гарантиране защитата на бежанците.

Темата коментира и българският премиер Бойко Борисов - той увери, че гласът на България ще бъде чут на преговорите. "Нашите предложения във връзка с Турция и съседните ѝ страни ще бъдат включени към споразуменията между ЕС и турската страна", гарантира министър-председателят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай