Борисов: Не е честно да нося отговорност и за ДСБ

Борисов: Не е честно да нося отговорност и за ДСБ | StandartNews.com

"Не е проблем, че ДСБ имат хора във властта на различни позиции, а че не искат да носят отговорност". Това заяви пред журналисти в Брюксел министър-председателят Бойко Борисов. "ДСБ и ГЕРБ да спрат да улесняват опозицията и да изпращат сигнали за нестабилност, защото това на никого не помага", призова премиерът. Той гарантира, че никой от кадрите на ДСБ няма да бъде принуден да си отиде, защото е симпатизант на партията. "Това е все едно да си от "Левски", ЦСКА или "Лудогорец" и да не ти дават работа", даде пример той.

"Не е честно само когато имаш хора във властта да не искаш да носиш отговорност за тях, а друг да го прави. Аз съм готов и за тях да нося отговорност", коментира премиерът позицията на ДСБ. „Те самите декларираха на конференцията си, че са неразривна част от Реформаторския блок и няма да излизат от него. Аз до ден-днешен имам подписано коалиционно споразумение с РБ", уточни той, като призова ДСБ или да обяви, че не е част от Блока, или да заяви, че е част от управлението.

Премиерът коментира и преговорите за споразумение ЕС-Турция. "Нашите предложения във връзка с Турция и съседните ѝ страни ще бъдат включени към споразуменията между ЕС и турската страна, които ще допринесат за разрешаването на проблемите от бежанската криза. По отношение на самите мигранти сме се съгласили за релокация до 1200 човека на наша територия, като до момента имаме само един, а либерализация на визите ще има след като се изпълняват поетите ангажименти от турската страна", обясни Борисов.

Той е убеден, че Европа и Турция гледат сериозно на този процес, защото в момента десетки хиляди хора бедстват. "Няма време за игрички. Затова и казах на колегите – трябва да си тръгнем със споразумение".

„Европа показа изключителна хуманност", смята министър-председателят. Той още не може да каже как страната ни ще участва в изплащането на помощите от 6 милиарда за Турция, но подчерта, че те не отиват за самата страна, а за здравето и образованието на бежанците. В хода на разговорите с колегите си Борисов забелязал, че много премиери са на мнението, че страната ни също се нуждае от подпомагане.

Само ден след конференцията на български евродепутати за отпадане на механизма за наблюдение от ЕК за България, Борисов коментира, че вижда полза от него. И вярва, че механизмът трябва да се използва за реформиране на съдебната ни система, но и че ще отпадне до края на мандата на ЕК през 2019 година. Премиерът е разпоредил да изпратим на ЕК подробен план месец за месец с реформите за съдебната власт. Министър-председателят е на мнение, че до края на мандата на тази ЕК страната ни ще се е справила достатъчно добре и механизмът ще отпадне. 

"В течение съм на провежданите от ГДБОП акции, действително излязоха няколко операции подред. Днес са били задържани шестима въоръжени души, част от сериозна престъпна група, която дълго наблюдавахме. Холандия -Турция е връзката и са задържани с около 30 кг. кокаин. Всеки, който е в криминалния ресор, знае 30 кг. наркотично вещество що за количество е. Акциите продължават и надявам се, утре ще има резултати. Това е следствие от усилията на органите на реда и доброто сътрудничество между звената", каза още Борисов.

"Друг добър резултат от сътрудничество този път между България и Македония е съвместното учение на българските части от МВР и МО с македонските колеги в района на ГКПП Златарево. За това се договорихме вчера лично с президента на Македония Георге Иванов и днес вътрешният министър, военният министър, началникът на генералния щаб и техните македонски колеги са на границата, провеждат учение и ще бъдат обменени още днес офицери за връзка", посочи още премиерът.

"Разпоредил съм и на нашите дипломатически мисии, които са в Гърция и Македония, да оказват пълно съдействие. Целта ни е да се координират силите и средствата, поддържане на готовността за реакция в условията на евентуален засилен миграционен натиск и противодействие на нелегалния трафик на мигранти", заяви Борисов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай