След Brexit: Паундът падна с 26 ст.

След Brexit: Паундът падна с 26 ст. | StandartNews.com

Британският паунд падна с 26 ст. от 24 юни, когато станаха ясни резултатите от референдума за излизане на Великобритания от ЕС, до вчера. Това е понижение с близо 10% за по-малко от две седмици. След като на 23 юни фиксингът на БНБ беше 2,55347 лв. за паунд, за вчера беше определен на 2,29288 лв. за британска лира. Паундът достигна ново 31-годишно дъно срещу долара заради бягството на инвеститорите към активи убежища след референдума за Брекзит, пише FT. В ранната азиатска търговия вчера лирата пропадна до ниво от 1,2798 долара.

Впоследствие британската валута се възстанови до 1,2936 долара. Пазарните участници са стреснати от решението на три от водещите инвестиционни фонда в сектора на имотите с активи на стойност над 9 млрд. долара да спрат търговията заради масово оттегляне на вложения от частни инвеститори, отбелязва изданието. Уплахата отеква и по света. Азиатските индекси вчера се търгуваха на червена територия. Доходността по държавните облигации на Австралия и Япония удари рекордно ниски нива - съответно 1,84% и минус 0,277%. Тревогата ескалира, когато гуверньорът на Английската централна банка Марк Карни коментира, че рисковете от Брекзит "са започнали да кристализират". Институцията реши да свали до нулата специалния капиталов буфер, за да освободи средства за кредитиране на бизнеса и домакинствата. Мярката е отблокирала около 150 млрд. паунда на банките, изчислява изданието.

Заради търсенето на сигурни активи златото вчера поскъпна с близо 1% до 1369 долара за тройунция. Благородният метал успя да пробие върха от 1358 долара, достигнат веднага след публикуването на резултатите от референдума за членството на Великобритания в ЕС. Повечето азиатските пазари отбелязаха спад във вчерашната търговия. Водещият японският индекс Nikkei 225 финишира със спад от 1,85%, след като по-рано потъна с 3,2% заради поскъпването на йената.

Най-силен натиск върху индекса оказваха акциите на компаниите износителки като Toyota, Nissan и Honda, които страдат най-много от скъпата йена. Австралийският индекс ASX 200 затвори със спад от 0,58%. Южнокорейският Kospi се понижи с 1,85%, докато хонконгският Hang Seng index изтри 1,6% по време на следобедната търговия. Китайският индекс Shanghai Composite затвори с покачване от 0,36%, след като се колебаеше между положителни и отрицателни стойности. Основните индекси на фондовите борси във Франкфурт (DAX) и в Мадрид (IBEX 35) паднаха с близо 2%.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай