Сирийските опозиция и власт обсъждат преходно управление

Сирийските опозиция и власт обсъждат преходно управление | StandartNews.com

Женева. Двете делегации от Сирия се споразумяха в Женева т. нар. Женевско комюнике, договорено от световните сили през юни 2012 г., да бъде ползвано за база на мирни преговори, обяви говорител на опозицията, цитирано от „Ройтерс".

„Споразумяхме се „Женева-1" да бъде основа за преговорите", обяви Луай ал Сафи, като се има предвид комюникето от юни 2012 г. „Режимът се съгласи, но иска преходната управляваща институция да бъде обсъдена накрая, докато ние искаме това да стане в началото. Искаме да се обсъдят размеръа и отговорностите й", допълни Ал Сафи.

Държавната телевизия в Сирия съобщи, че режимът е заявил „пълна готовност" да дискутира Женевското комюнике „параграф по параграф" на преговорите.

Опозицията пък обяви, че е постигната „стъпка напред" в преговорите, потвърждавайки, че за първи път двете страни разговарят по ключовия въпрос за преходно управление, предаде АФП.

Посредникът на ООН и Арабската лига за Сирия Лахдар Брахими ще се срещне в сряда следобед по отделно с двете сирийски делегации в Женева, съобщи пресслужбата на ООН. След срещите Брахими ще даде пресконференция, която се очаква към 18:00 часа местно време (20:00 часа българско време).

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай