Сърбия с изненадващ коментар за транзита на газа

Решението на парламента ни било невалидно за Белград

Сърбия с изненадващ коментар за транзита на газа | StandartNews.com

Сърбия излезе с изненадващ коментар за решението на България да въведе извънредна такса за преноса и транзита на газ през нейна територия, номесвайки договора им с Газпром.

След общата позиция с Унгария, с която заклеймиха решението на кабинета в София, сега сърбите обявиха, че това решение е невалидно за западната ни съседка, защото Сърбия има договор с Газпром за доставка на газ на сръбско-българската граница, предаде Бета, цитирана отБТА.

Коментарът е на ръководителя на Газовата асоциация на Сърбия Воислав Вулетич.

"Мисля, че българското решение е "да плаши мечката с решето" и нищо повече. Определянето на транзитната цена не е решение на една държава, а международна цена, която е валидна за 1000 кубически метра и 100 километра", каза Вулетич.

Това, което прави българският парламент, според него "не представлява интерес за Сърбия, защото е задължение на Сърбия да плаща газа, както е договорено, и да го получава на границата", казва още той.

Решението, което беше прието в петък от България и влезе в сила веднага, предвижда такса от 10,76 долара за 1000 кубически метра руски природен газ, доставен през територията на страната по "Балкански поток".

Това ще осигури приходи от 1,2 милиарда евро и ще изплати разходите за изграждането на този газопровод през България в рамките на една година, а газът ще бъде с до 20 процента по-скъп за потребителите в Сърбия, защото вече е планирано да поскъпне от 1 ноември с десет процента, пояснява Бета.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай