Сърбия и Косово пред развръзка. Инфарктна среща

Вучич спешно лети за Брюксел, премиерът на Косово - също

Сърбия и Косово пред развръзка. Инфарктна среща | StandartNews.com

План за деескалация на напрежението между Сърбия и Косово бе темата на инфарктна среща на президента Александър Вучич с Петорката (САЩ, Великобритания, Франция, Германия и Италия), която се проведе в Белград, а преди това и в Прищина - с косовския премиер Албин Курти, пише сръбският Куриер.

Имах трудна среща. Надявам се в предстоящия период да намерим път за изход от кризата. През идните дни очаквам важни срещи в Брюксел, написа Вучич в Инстаграм след срещата.

Представители на т. нар. Петорка са специалният пратеник на ЕС за диалога Белград-Прищина Мирослав Лайчак, специалният пратеник на САЩ за Западните Балкани Габриел Ескобар, както и специалните съветници по сигурността на Франция, Германия и Италия.

Целта на разговорите е да се даде тласък на процеса на нормализиране на отношенията между двете страни.

След разговора в  Прищина стана ясно, че са постигнали напредък за общ план за действие, който е бил представен и на Сърбия, но никой не даде подробности, пише агенция Бета.

По време на разговорите в Белград западните представители недвусмислено заявиха, че няма европейско бъдеще за Сърбия и Косово без нормализация на отношения.

Диалогът между Прищина и Белград ще бъде в дневния ред на срещата на външните министри от ЕС, която започва в понеделник. Сръбският президент и косовският премиер също летят за Брюксел.

Отношенията между Белград и Прищина се изостриха изключително след 24 септември, когато около 30 въоръжени сърби нахлуха в село Банска в Северно Косово и се барикадираха в сръбски православен манастир. Полицията успя да принуди въоръжените сърби да напуснат манастира след престрелка. Във въоръжения сблъсък загина косовски полицай и трима нападатели, припомня Ройтерс.

Инцидентът предизвика ново безпокойство за стабилността в Косово, където живеят предимно етнически албанци. Някогашната сръбска област обяви независимост от Белград през 2008 година, но Сърбия и сърбите, живеещи в Косово, които са около 50 000, не признават косовската независимост. Те често влизат в сблъсъци с косовската полиция и мироопазващи сили на НАТО (КФОР), но инцидентът от миналия месец бе най-сериозният от години.  

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай