Русия и Украйна са готови за диалог

Русия и Украйна са готови за диалог | StandartNews.com

Порошенко отказва да признае анексирането на Крим

Москва/Киев. "Москва е готова за пряк диалог с новия президент на Украйна и не се нуждае от западно посредничество", заяви министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров в понеделник.

Сергей Лавров заяви, че Русия има позитивно отношение към президентските избори в Украйна и е готова да преговаря с Петро Порошенко.

Лавров заяви, че Русия е отбелязала изявленията на Порошенко за важността от нормализиране на отношенията с Москва, както и необходимостта да се установи диалог с източните райони, където про-руски бунтовници са завзели правителствени сгради и се борят с правителствените войски.

"Слушаме какво говори Порошенко за отношенията на Украйна с Русия, той определя връзките ни като особено важни. Както нееднократно заявяваше и президентът, ние сме готови на диалог с представителите на Киев, готови сме на диалог с Порошенко", заяви Лавров по време на пресконференция в Москва.

Порошенко, който според предварителните резултати печели президентските избори на първи тур заяви, че има намерение да се срещне с президента на Русия Владимир Путин.

"Без участието на Русия не можем да говорим за сигурност в нашия регион. Ще се договорим за определен формат и със сигурност ще има среща с Путин", заяви той.

Порошенко припомни официалната позиция на Украйна в преговорите с Руската федерация.

"Принципната позиция на Украйна е, че никога няма да признаем референдума в Крим така, както и Турция не признава референдума и руското присъствие на полуострова. Правото да определя външнополитическото развитие на Украйна принадлежи единствено на украинския народ", каза той.

На пресконференция Порошенко заяви, че се надява да се срещне с лидерите на Русия през първата половина на юни. "Надявам се Русия да ни помогне да се справим със ситуацията в Източна Украйна", каза той.

Порошенко посочи, че е готов да преговаря със сепаратистите, стига те да сложат оръжие, но няма да се среща с терористи, които застрашават сигурността на Украйна. Той съобщи, че ще ползва всички законни мерки на връщане на полуостров Крим в територията на Украйна.

Порошенко каза, че няма да остави проруските сепаратисти да превърнат източната част на страната в „Сомалия".

Порошенко обяви, че възнамерява да продължи антитерористичната операция, която бе започната от властите в Киев.
На пресконференция той се обяви за „европейската интеграция" на страната си и разкри намерението си да запази Арсений Яценюк като премиер на Украйна.

При 57.7% преброени бюлетини към обяд местно време на 26 май, Порошенко печели изборите още на първи тур с 53.7%, следван от Юлия Тимошенко с 13.07%.

Представител на Комисията по външни работи на Съвета на федерацията на Русия Андрей Климов коментира, че на Порошенко "ще се наложи да се договори с Москва".

"Господин Порошенко няма да може да избегне преговорите с нас по много въпроси, в това число и за газа. Всички признават, че Украйна има дълг към нас – включително Евросъюзът, а и самата Украйна.", каза Климов. "Просто не бива да има такова отношение към Русия. "

Депутатът посочи, че според него изказването на Порошенко, че целият украински народ подкрепя евроинтеграцията на страната е невярно. "За него са гласували една трета от всички, които имат право на глас, останалите 2/3 не подкрепят тази позоция", заяви Климов. "Не смятам, че това "европейско движение" в Киев ще доведе до нещо добро".

Климов добави, че колкото по-скоро Украйна започне диалог с Русия, толкова по-добре за нея. "Ако Порошенко се съобразява само със своите съветници и спонсори във Вашингтон и Брюксел, няма да може да постигне това, на което се надяват избирателите му. Без Русия това просто няма да се случи. "

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай