Русия се чуди къде да побере болните

През изминалото денонощие броят на случаите в страната достигна над 68 600 души

Русия се чуди къде да побере болните | StandartNews.com

При положение, че настоящите темпове на разпространение на коронавирусната инфекция в Русия се запазят, след две седмици някои региони могат да се сблъскат с недостиг на болнични легла, предупреди кметът на Москва Сергей Собянин.

През изминалото денонощие броят на регистрираните случаи на Covid-19 в страната достигна над 68 600 души.

На днешното заседание на координационния съвет при правителството за борба с разпространението на коронавируса Собянин каза, че до началото на следващата седмица трябва да бъде решен въпросът с потенциалния недостиг на болнични легла в регионите.

„Струва ми се, че тази работа трябва да бъде свършена до понеделник и в понеделник в регионите да бъде доставен допълнителният леглови фонд, който трябва да бъде разгърнат в следващите две седмици, защото от приемането на решението до преоборудването на една или друга клиника минават минимум две седмици“, каза той.

Далеч по-оптимистично прозвуча днешното изказване на председателя на Съвета на федерацията Валентина Матвиенко. Според нея темповете на разпространение на инфекцията не са застрашаващи благодарение на предприетите мерки, а ситуацията в регионите е под контрол.

Матвиенко увери, че Русия разполага с необходимия финансов ресурс за справяне с кризата: „Нашите финансови възможности позволяват решаването на тези задачи. Те не са изчерпани и засега не се налага преразглеждане на бюджета“.

Очаква се следващата седмица президентът Владимир Путин да реши дали да бъдат продължени строгите карантинни мерки и по време на предстоящите майски празници.

Министерството на здравеопазването препоръчва ограниченията да останат в сила с аргумента, че именно след празниците се очаква да бъде достигнат пикът на заболеваемостта в Русия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай