Революция в медицината: Шведка роди с присадена матка

Революция в медицината: Шведка роди с присадена матка | StandartNews.com

Трансплантацията и бременността са първите успешни в света, роди се преждевременно момченце

Шведка на 36 г. стана първата жена в света, родила след трансплантация на матка, отваряйки нова страница в съвременната медицина, съобщи Би Би Си. Бебето, момченце, се е родило преждевременно през септември и е тежало 1,8 кг, съобщи специализираното медицинско британско сп. "Дъ Лансит". Бащата е определил сина си като "прекрасен". Присадената матка е на 61-годишна жена, която е семейна приятелка, а менопаузата й била преди 7 г. Реципиентът пък е била родена без матка, но с функциониращи яйчници.

Изданието не разкрива самоличността на щастливите родители, но разказва подробно за случая, определен като революция за безплодните жени.

Двойката е преминала през ин витро процедури, при които са били създадени 11 ембриона, след което замразени. След което доктори от университета в Гьотеборг са трансплантирали матката. Посочва се, че е било необходимо да се използват медикаменти за потискане на имунитета (имуносупресори), за да се предотврати отхвърлянето на органа. Година след присаждането лекарите решили да имплантират един от замразените ембриони. Три седмици по-късно тестът за бременност бил положителен. Бременността обаче продължила 32 седмици, тъй като възникнали известни усложнения при бъдещата майка, а сърдечният ритъм на плода станал абнормален и било решено да се пристъпи към раждане със секцио.

И детето, и майката сега са добре, посочва изданието.

Два медицински екипа в света са опитвали по-рано да извършат трансплантация на матка, но безуспешно, тъй като организмът е отхвърлял органа. Двойката скоро ще трябва да реши дали иска второ дете, тъй като имуносупресорите могат да нанесат поражения в дългосрочен план и затова, ако няма да нужна за ново поколение, матката ще бъде извадена.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай