Путин със суров закон. Работниците без почивка

Извънредни икономически мерки, свързани с войната в Украйна

Путин със суров закон. Работниците без почивка | StandartNews.com

Проектозаконите предвиждат държавата да може да налага "специални икономически мерки" по време на военните операции

Два нови закона в Русия налагат специални икономически мерки, свързани с войната в Украйна.

Руските депутати приеха днес на първо четене два проектозакона, позволяващи на правителството да задължава предприятията да доставят стоки на армията, а работниците им да изработват допълнителни часове, за да се подкрепя руската инвазия в Украйна, предаде Ройтерс.

Един от проектозаконите предвижда държавата да може да налага "специални икономически мерки" по време на военните операции, задължаващи предприятията да предоставят стоки и услуги на армията при поискване от руското правителство.Обяснителна бележка към проектозакона посочва, че армията се нуждае от нови материали и поправка на оръжия, за да продължи кампанията си в Украйна, предаде бТВ.

Вторият проектозакон ще измени Кодекса на труда, за да се даде право на правителството да регламентира работното време, което може да означава, че Москва ще има възможност да задължава работниците в предприятията, доставящи стоки за армията, да работят нощем, през уикендите и празничните дни, без годишен отпуск.

Двата проекта трябва да преминат през второ и трето четене, да бъдат разгледани в горната камара на парламента и обнародвани от президента Владимир Путин, за да имат силата на закон.

Вицепремиерът Юрий Борисов заяви пред Държавната дума (долната камара на руския парламент), че тези инициативи са мотивирани от необходимостта да се подкрепи армията, в момент когато руската икономика понася "колосален натиск" от страна на Запада, над четири месеца след началото на т.нар. "специална военна операция" в Украйна.

"Товарът, тегнещ над отбранителната промишленост значително е нараснал. За да се гарантира доставката на оръжие и муниции е необходимо да се оптимизира работата на военно-промишления комплекс", посочи той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай