Първа държава от НАТО затвори посолството си в Москва

Исландия е сред 12-те страни учредителки на алианса през 1949 година

Първа държава от НАТО затвори посолството си в Москва | StandartNews.com

Исландия преустанови от 1 август работата на посолството си в Русия. Решение за това Рейкявик взе на 9 юни 2023 г., пише dir.bg.

Агенциите отбелязват, че Исландия е първата държава, членка на НАТО, която спира работата на дипломатическата си мисия в Москва. Исландия е сред 12-те страни учредителки на алианса през 1949 година.

Решението за спиране на работата на посолството на Исландия в Москва не представлява прекъсване на дипломатическите отношения. Веднага щом условията позволят, Исландия ще даде приоритет на възобновяването на дейността на посолството си. Това се казва в съобщението на исландското правителство от 9 юни.

"Това не е лесно решение, тъй като Исландия се радва на богати отношения с народа на Русия от момента на нашата независимост през 1944 г. Въпреки това, настоящата ситуация просто не прави жизнеспособна малката външна служба на Исландия да управлява посолство в Русия. Надяваме се, че условията ще ни позволят някой ден да имаме нормални и ползотворни отношения с Русия, но това зависи от решенията, взети от Кремъл", каза на 9 юни външният министър Гилфадотир.

В момента търговските, културните и политическите отношения с Русия са на историческо дъно. Следователно поддържането на дейността на посолството на Исландия в Москва вече не е оправдано.

Исландия има посолство в Москва от 1944 г., с изключение на периода 1951-1953 г., когато не е имало търговски отношения между страните. Съветският съюз не е имал посланик в Рейкявик от 1948-1954 г.

Рейкявик поиска Русия да ограничи дейността на посолството си в Рейкявик в съответствие с член 11 от Виенската конвенция за дипломатическите отношения и нивото на дипломатическо представителство да бъде намалено.

В отговор Москва посочи, че "всички антируски действия на Рейкявик неизбежно ще предизвикат отговор".

Исландия управлява осемнадесет двустранни посолства в чужди столици, като приоритизира местоположението им в съответствие със степента на икономически, политически и културни връзки или сътрудничество за развитие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай