Провал на САЩ! Американските служби хванати по бели гащи от Хамас

Броят на загиналите в конфликта в Израел вече надхвърли 3000 души

Провал на САЩ! Американските служби хванати по бели гащи от Хамас | StandartNews.com

Източник: Ройтерс

Службите по разузнаване на САЩ не са имали индикации за плановете на палестинската военна групировка "Хамас" да атакува Израел, заяви снощи Съветникът на Белия дом по въпросите за националната сигурност Джейк Съливан, цитиран от Ройтерс.

"Не видяхме нищо, което да подсказва, че ще се развие атака от този тип, също както израелците", заяви Съливан пред репортери, в отговор на запитване дали американското разузнаване е имало информация, сочеща предстояща атака.

"Хамас", която е класифицирана като терористична организация от САЩ, Европейския съюз и Израел, нанесе най-тежките жертви сред цивилното население от основаването на Израел при своята голяма атака, предприета от ивицата Газа в събота.

Нападенията очевидно изненадаха имащите изключително висока репутация израелски служби за сигурност, което доведе до шок и задаването на гневни въпроси в Израел, като например защо разузнавателните служби не са успели да открият подготовката на "Хамас" и защо военните не са били по-подготвени за нападение през укрепената граница, отбелязва Ройтерс.

Междувременно израелската армия успя да възстанови напълно контрола върху засегнатите райони по границата след нападението на Хамас от събота, засили още повече въздушните си удари, а премиерът Бенямин Нетаняху се закани, че "това е само началото".

Броят на загиналите надхвърли 3000. От тях израелците са 1200, жертвите от бомбардировките в Газа - над 900. Самият Хамас е загубил поне 1 500 бойци, твърдят от Израел. Сирени за въздушна опасност звучаха тази нощ в Тел Авив, Ашкелон и други израелски градове.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай