Пропастта между Лондон и Брюксел расте

Пропастта между Лондон и Брюксел расте | StandartNews.com

„Брекзит" ще е шок за цяла Европа, смята Манюел Валс

Пропастта между Лондон и Брюксел се увеличава. Това пише британското издание "The Guardian" по повод решаващата среща между лидерите на ЕС, на която трябва да се договорят специални отстъпки за Великобритания.

Копие на документа, изготвен в рамките на преговорите за преразглеждане на условията на членството на Великобритания в ЕС, изтече в интернет. От него става ясно, че премиерът Дейвид Камерън ще отиде на срещата в Брюксел, но без да има сигурност по едно от ключовите си искания след явно раздалечаване на позициите на Лондон и Брюксел, отбелязва изданието.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск не е успял да получи съгласието на европейските лидери реформите да бъдат заздравени чрез промяна на Лисабонския договор, показват още документите.

Няма гаранции, че европейските лидери ще постигнат споразумение за оставане на Великобритания в ЕС. Това заяви председателят на Европейският съвет в сряда, часове преди началото на срещата на върха на ЕС.

„След консултациите през последните часове трябва да бъда прям: все още няма никаква гаранция, че ще постигнем споразумение", заяви Туск, който ще председателства срещата между европейските премиери. „Има различия по някои политически въпроси и съм наясно, че ще е трудно да ги преодолеем. Заради това призовавам да бъдем конструктивни", допълни той.

Излизането на Великобритания от ЕС ще бъде „шок" за цяла Европа, каза от своя страна френският министър-председател Манюел Валс, цитиран от АФП. „Ние се надяваме и ние желаем да се сключи споразумение, което да запази Великобритания в пределите на ЕС", добави той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай