Пробив в руските тайни служби! Наш експерт каза истинската причина

Трудно е  да се твърди, че атентатът в Москва е организиран със знанието на режима на Путин

Пробив в руските тайни служби! Наш експерт каза истинската причина | StandartNews.com

Източник: ТАСС

В Русия досега нито един терористичен акт не се е извършвал без пробив в службите за сигурност, най-често поради корупция. Това коментира пред БНР доц. Георги Цветков, политолог и експерт по национална сигурност.

"Прави впечатление, че в една страна, която е във война, изглежда изключително странно, че няколко души, въоръжени с автоматично оръжие, могат да влязат на голямо събитие без да срещнат адекватна охрана по пътя си", описа ситуацията Цветков.

Охраната въобще не е била въоръжена, според това, което се твърди. Второ - реакцията на силите за сигурност е твърде бавна.

Отвори се вратата за твърдения, че за пореден път при тези големи атентати в Русия става въпрос за някакъв тип провокация.

Трудно е да се обясни пренебрегването на сигналите. Две седмици предварително е имало предупреждения от САЩ, че са възможни такива терористични действия.

Трудно е  да се твърди, че атентатът е организиран със знанието на режима на Путин. Но прави силно впечатление липсата на подготовка, както и бързото залавяне на предполагаемите извършители.

"Изключително бързо вината за този терористичен акт беше хвърлена върху Украйна. Политическата интерпретация ще бъде, че Русия е във война, че трябва да има мобилизация на усилията и не може да става въпрос за отстъпление от поставените цели пред т.нар. военна операция. Не очаквам да има ескалация на военните действия. Не виждам в каква посока би могла да бъде, но се използва за вътрешно политическа мобилизация на режима", разкри експертът.

Той коментира тезата, че заловените таджики, симпатизанти на "Ислямска държава", са били насилствено вербувани от руското министерство на отбраната за войната в Украйна и получили бойна подготовка, решават да организират атака.

"Това е трудно да се впише в такъв сценарий. "ИДИЛ Хорасан" е нещо различно от талибаните. Тази групировка се появи в рамките на войната в Афганистан, но не е особено активна. Политическият ефект обаче е доста сериозен. Показа се, че може да се стигне до сърцето на една голяма държава, която се намира във война", посочи Цветков.

Вследствие на демографските процеси в Русия, случващи се през последните 30-40 години, въпросът за ролята на мюсюлманите  става все по-остър, обясни още политологът.

"Ролята им става все по-силна. Прякото присъствие на етнически руснаци в Кавказ става все по-малко. В бъдеще ще има повече условия за нарастване на влиянието на такива радикални движения".

Георги Цветков анализира късната публична изява след атентата на президента Путин: "Очаквали са да се изяснят повече обстоятелства - относно броя на жертвите, както и получаването на съпричастност от другите държави, така че това да се използва за политическо укрепване на режима и провежданата война в Украйна. Те веднага подеха тази линия, че Русия се е превърнала в жертва на световния тероризъм, а  Украйна - в гнездо на този тероризъм. Прекият ефект ще бъде затягане на усилията в Русия за водене на война с прокарване и на мобилизация."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
3 Коментара
Експерт ли
преди 1 месец

що за експерти каните?! САЩ били казали?! Те лъжат повече от тулупа! "Ислямска държава" била поела отговорност?! Срещу милиони, всеки би поел такава отговорност!Краварите и до сега не казват кой уби Кенеди! В диктаторска Русия охраната била без опъжие, единият терорист бил с изтекъл срок на документ, другивт, имал украински паспорт! И тръгнали да бягат накъде експерте - към Кавказ ли? Айде холан!

Откажи