Примирието в Украйна издържа засега

Примирието в Украйна издържа засега | StandartNews.com

Примирието в Украйна като цяло се спазва, но остава нестабилно, заяви високопоставен представител на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

Украинските правителствени сили заявиха в понеделник, че предишната нощ са били обект на откъслечен обстрел от страна на проруските сепаратисти в Източна Украйна. Но според очевидци, цитирани от агенцията, примирието, общо взето, се е спазвало и от двете страни. Рано сутринта пък е имало краткотрайни експлозии от артилерийски обстрел в Мариупол.

Бунтовниците и армията твърдят, че строго спазват прекратяването на огъня и си разменят обвинения за всяко нарушение.
Междувременно украинският президент Петро Порошенко посети днес Мариупол. Той заяви, че Украйна няма да отстъпи и късче земя на никого. Президентът посочи още, че през последните дни бунтовниците са освободили 1200 украински пленници.
Руските медии пък коментираха мирното споразумение и поставиха ред въпроси за легитимността му. "Ведомости" отбелязва, че документа липсва важен елемент от т.нар план на Путин, предвиждащ раздалечаване на враждуващите на разстояние, което прави невъзможен артилерийския обстрел срещу населени места. Вестникът привежда мнението на украинския политолог Дмитро Понамарчук, според когото легитимността на протокола поражда много въпроси. "С кого го подписахме? С граждани, които са нарушили украинските закони. Как може да се подписва с престъпници нещо различно от протокол за разпит?", цитира експерта "Ведомости".

Опълченците: Независимост и икономически връзки с Киев

Опълченците днес обясниха какво разбират под "особен статут" на Донбас, предаде Интерфакс. Според тях този статут трябва да им гарантира независимост от Украйна, но да бъдат съхранени културните и икономическите връзки със страната. Според един от лидерите на бунтовниците в подписания в Минск документ за примирие не е пряко указано, че Донецка и Луганска област не могат да се отделят от Украйна, което дава възможност за широка интерпретация. "Всяка страна може да тълкува понятието за общия статус по своему. Ние разбираме това, като съхранение на независимостта с общо културно и икономическо пространство с Украйна", заяви първия вицепремиер на ДНР Андрей Пургин. На срещата в Минск през миналата седмица самопровъзгласените републики ДНР и ЛНР поискаха особен статус на своите територии в състава на Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай