Предричат войни за вода в Европа, Еврокомисията взима мерки

Следващата седмица ЕК ще запознае страните със съдържанието на поверителен документ по въпроса

Предричат войни за вода в Европа, Еврокомисията взима мерки | StandartNews.com

Източник: Pixabay

Конфликт между европейски държави в бъдеще може да бъде провокиран от недостига на вода на Стария континент. Това става ясно от поверителен документ на Европейската комисия, цитиран от изданието "Политико", предаде Агенция Фокус.

"Тези рискове могат да се появят в различни форми, някои от които включват (...) засилена конкуренция за водни ресурси (...), включително потенциален риск от конфликт в и между държавите-членки“, се казва в публикацията.

Изданието пише, че Европейската комисия иска да призове страните от ЕС да ускорят подготовката за борба с изменението на климата.

Отбелязва се, че следващата седмица ЕК ще запознае страните със съдържанието на документа.

Учените наблюдават тежки суши в Европа от около 2000 г. От 2015 до 2019 г. екстремните горещини засегнаха повече от половината територия. През лятото на 2023 г. температурите в южната част на региона достигнаха 46 градуса, което предизвика прекъсване на електрозахранването. През последните 40 години средните летни температури в Европа са се повишили с два градуса по Целзий - много по-бързо, отколкото в други части на планетата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
София
преди 1 месец

Съсипахме Природата изсякоха горите а Горите са Белите Дробове на Планетата а Водата еХЖивот

Откажи