Порошенко подписва днес с ЕС споразумението, предизвикало революцията

Порошенко подписва днес с ЕС споразумението, предизвикало революцията | StandartNews.com

Брюксел. Украйна днес ще подпише станалото причина за революция икономическо и търговско споразумение от 1200 страници с Европейския съюз, което ще оформи облика на страната и ще определя правилата за всичко - от пуйките до лалетата, сиренето и машинните съоръжения, предава "Асошиейтед прес". Експрезидентът Виктор Янукович беше на път да подпише документа, когато пристинат от Москва се отказа, с което отприщи вълна от протести, продължили месеци и причинили смъртта на стотици хора. Днес започнатото трябва да довърши сегашният държавен глава Петро Порошенко.

Споразумението предвижда и перспективи за бърза промяна в страната, богата на хора и ресурси, но изостанала зад много от бившите си съветски посестрими. Основната точка на документа е глобално търговско споразумение, с което се премахват 98 % от митата на ЕС и 99 % на украинските.

Премахването на митническите бариери за стоки и услуги цели да активизира допълнително търговията, да създаде работни места и растеж. Плодовете на тази промяна се очаква да прибере Украйна, която пласира една четвърт от износа си в Европа.

ЕС обаче запазва ограничителни квоти за земеделските продукти, за да предпази пазара на 28-те от конкуренцията на Украйна с по-ниските й цени. В споразумението се позволява само внос на 36 000 тона птици без мита годишно от Украйна, която произвежда над 1 милион тона.

Търговският договор вече започна да се прилага на практика през април, когато Европа понижи митата си едностранно, за да подпомогне украинската икономика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай