Пентагонът се изплаши от Тръмп

Пентагонът не изключва настоящият президент на страната да мобилизира многобройните си привърженици, за да предотврати прехвърлянето на властта към бъдещата администрация на Байдън

Пентагонът се изплаши от Тръмп | StandartNews.com

Въоръжените сили на САЩ и командири на военни части, разположени близо до столицата Вашингтон, тайно от действащия президент Доналд Тръмп, обсъждат сценарий на действия, в случай че Тръмп реши да въведе военно положение преди встъпването в длъжност на избрания държавен глава, демократа Джо Байдън, на 20 януари, съобщава "Нюзуик", позовавайки се на източници от Пентагона.

Според тези източници, дискусиите се провеждат тайно от поддръжниците на настоящата администрация и Тръмп в командването на американските въоръжени сили. Изготвят се планове за конкретни стъпки в случай, че бъде получена заповед за изпращане на редовни войски в столицата и осигуряване на ред за времето на откриването и преходния период.

Пентагонът не изключва настоящият президент на страната да мобилизира многобройните си привърженици, за да предотврати прехвърлянето на властта към бъдещата администрация на Байдън.

Допуска се и почти нереалистичен сценарий, при който Тръмп ще използва войски, за да изземе оборудване за обработка на бюлетини и да се опита по някакъв начин да преразгледа резултатите от изборите от ноември.

Източниците изразяват изключителна загриженост, че Министерството на отбраната може да бъде въвлечено в такава криза. "Понастоящем президентът е снабден с безпрецедентни извънредни правомощия поради коронавируса. Това обстоятелство може да го убеди, особено ако се вслуша в мнението на някои от своите привърженици, че има неограничена власт и е над закона", цитира списанието източник сред генерали.

Той признава, че президентът на САЩ, който е върховен главнокомандващ на въоръжените сили на страната, има право да обяви военно положение при изключителни обстоятелства, но военните определено няма да се подчинят на заповеди в нарушение на закона.

Позицията на американското военно командване е различна от мнението на бившия помощник на държавния глава за национална сигурност Майкъл Флин. Миналата седмица той призна възможността за използване на армията за провеждане на нови избори в редица щати.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай