Първа жертва на наводненията в Словакия

Полижението в поречията на Дунав и Елба остава критично

Първа жертва на наводненията в Словакия | StandartNews.com

Наводненията в Словакия взеха първата си жертва. Това съобщават властите в столицата Братислава, цитирани от в. „Российская газета". Тяло на мъж е извадено от водата от спасителите.

В Братислава бяха изградени няколко защитни съоръжения за последните години. Те не позволиха на водата да се излее по улиците на града, наводнени бяха само райони в покрайнините.

Положението с нивото на водата в поречията на Дунав и Елба остава критично. За това алармират от телевизия АRD, която предава от наводнените германски провинции. На места водите се оттеглят, но и в доста райони покривите на къщите вече са заляти от вода.

До вчера вечерта баварският град Дегендорф бе изолиран от света наоколо. Близо 30 000 жители на град Хале в провинция Саксония-Анхалт са евакуирани заради високото ниво на река Заале. Тежко е положението и в съседните райони на Чехия и Австрия.

От Европейската комисия обявиха, че имат готовност да окажат незабавна помощ на засегнатите от наводненията в Европа държави. Това сочи и изявление на еврокомисаря по хуманитарната помощ Кристалина Георгиева.

В сряда нивото на водите на река Дунав достигна 993 сантиметрa. Така превиши с 2 сантиметра стойностите от бедствията през 2002 година. Пикът на потопа се очаква днес.

Прогноза за времето у нас четете ТУК.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай