Папата обезпокоен. Писмо до Украйна

Какво написа

Папата обезпокоен. Писмо до Украйна | StandartNews.com

Папа Франциск е обезпокоен, че международното внимание се измества от продължаващата вече от почти две години война на Русия срещу Украйна, заяви Украинската гръко-католическа църква (УГКЦ), цитирана от Ройтерс.

Русия започна пълномащабна инвазия на Украйна през февруари 2022 г. и двете страни водят по думите на някои наблюдатели война на изтощение на фона на опасения, че западната подкрепа за Киев може да отслабне, ако конфликтът се проточи.

В свое писмо до ръководителя на УГКЦ Франциск пише, че съжалява, че "на фона на една все по-трагична международна ситуация има риск войната в Украйна да се превърне в забравен конфликт", се казва в изявление на църквата.

В него се пояснява, че Светият отец изпратил писмото си в отговор на писмо от главния архиепископ на украинската църква Святослав Шевчук, в което той изразил подобни опасения относно войната и информирал папата за руските въздушни удари от 29 декември – най-големите от началото на конфликта.

Според изявлението Франциск нарекъл ударите по цивилни и жизненоважна инфраструктура "отвратителни, неприемливи и напълно неоправдани" и призовал международната общност и всички участници в конфликта да търсят мирни решения.

Папата непрестанно призовава за мир и многократно е отправял апели за помощ на "мъченическа Украйна", но някои украински среди отправят критики срещу него заради привидното му нежелание открито да критикува Русия, особено в началото на войната, посочва Ройтерс, пише БТА.

Франциск също така изпрати свой специален пратеник – италианският кардинал Матео Дзупи – в Киев, Москва и Пекин и му възложи да помогне за връщането на украински деца от Русия и окупираните от нея украински територии.

Русия казва, че е готова за мирни преговори, ако Украйна се съобрази с "новата реалност", което предполага признаване на факта, че Русия контролира около 17,5% от украинската територия, отбелязва Ройтерс.

Украинския президент Володимир Зеленски отхвърля всяко предположение, че Москва се интересува от преговори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
5 Коментара
Сандич
преди 3 месеца

Млъквай дърво джендърче!

Откажи
Мария
преди 3 месеца

Това е просто чудо, след като прочистих тялото си, се отървах от наднорменото тегло, вечната умора, хроничната кашлица, като цяло се върнах към живота. Това лекарство премахва всички боклyци от тялoто: пapaзити, токcини, отпадъци и възстановява тялото. Съветвам всички да преминат курса, няма да съжалявате. това е лекарството--- https://e.vg/clean

Откажи
Лекя
преди 3 месеца

Няма да се разсърдя ако ми го изпратите . Благодаря!

Откажи
лъчо
преди 3 месеца

Тоя папа Защо не каже нещо за зверствата на украинските нацисти 2014 година в Донбас изпитите дечица и цивилни руснаци

Откажи
Леля
преди 3 месеца

Папа да се обезпокои от ситуацията в Газа . Защо мисли само за Украйна . Да вземе да помисли и за надзирателите в Еквадор !

Откажи