Паника за ебола в САЩ и Саудитска Арабия

Паника за ебола в САЩ и Саудитска Арабия | StandartNews.com

Дадоха на заразени лекари експериментално лекарство

Тревогата от разпространение на смъртоносната болест ебола обхвана САЩ и Саудитска Арабия, след като двама пациенти се оплакаха от симптоми, подобни на тези на вируса. Междувременно Саудитска Арабия обяви, че няма да допусне на ежегодния хадж в Мека граждани на засегнатите западноафрикански страни. Световната банка пък съобщи, че отпуска 200 милиона долара за борба със заразата.

Здравните власти в саудитския град Джеда във вторник очакваха резултатите от изследване на 40-годишен мъж, завърнал се наскоро от западноафриканска държава. В същото време лекари в Ню Йорк проверяваха пациент, върнал се наскоро от Сиера Леоне, който страдал от треска и диария. И двамата пациенти са били поставени под карантина.

В същото време Саудитска Арабия обяви, че няма да издава визи на граждани на засегнатите от ебола страни за ежегодното поклонение на мюсюлманите в Мека и Медина през октомври. Забраната засяга Сиера Леоне, Гвинея и Либерия. Причината е, че ако на хаджа попаднат болни хора, те лесно могат да разпространят заразата сред милионите други поклонници.

Междувременно бе съобщено, че двамата американци, заразени с болестта - Кент Брантли и Нанси Райтбол, са приели експериментално лекарство срещу болестта. То представлява серум, извлечен от антитела на заразени мишки. След инжекцията състоянието на Брантли се влошило, но после рязко се подобрило. Райтбол пък трябвало да получи две дози, преди да почувства подобрение, но то все пак станало факт. Във вторник и тя се прибра в родината си със специален самолет. В борбата срещу епидемията от вируса ебола се включва и Световната банка, която планира да създаде спешна програма в размер от 200 млн. долара.

Ваксина най-рано след година

Ваксината срещу вируса ебола може да бъде на разположение на медиците най-рано следващия юли, съобщи АП. Експерименталната разработка на ваксина срещу крайно опасната за човека хеморагична треска в САЩ почти е завършила, като изпитанията й върху хора могат да се осъществят още през месец септември.

Агенциите се позовават на информация от Националния институт по здравеопазването на САЩ. Разработката на медицинския препарат е в ход от няколко години. Той е показал положителни резултати при опити с примати.
Директорът на Националния институт по алергиите и инфекциозните заболявания на САЩ Антъни Фози поясни в интервю за Си Би Ес, че първите данни за ефективността на ваксината след тестването й върху хора могат да бъдат получени още в началото на следващата година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай